Ugrás a tartalomhoz

Ivan dan – A fény ünnepe 2024-ben

Június 22-én, szombaton rendezik meg Ivan dan ünnepét. Negyedik éve már, hogy több ezer mécses fényével díszítik fel a várost. A Templomdombon Keresztelő Szent János tizennyolc méteres jelképét mécsesekkel rajzolják ki az önkéntesek. A Fő téren és az óváros közterein mécsesekből kirakott olajágakkal köszöntik Szentendre búcsúját. A templomtól a Duna parti Kucsera keresztig kis fénypatak csörgedezik.

Az ünnep délután öt órakor a dalmát misével veszi kezdetét a Keresztelő Szent János plébánia-templomban. A Duna korzón kóstolót kínálunk szentendrei dalmát ételeinkből. Az este beálltával a Riverside pontonon a Vigad együttes szórakoztatja a jelenlévőket. Az ünnepnek különös színfoltja, hogy ebben az évben ünnepli közösségünk Stéger Ferenc, horvát nevén Franjo Stazic születésének 200. évfordulóját. Rá emlékezve operaestet rendezünk 21 óra 30-tól a városi vendégház udvarán (Fő tér 12.) a zeneiskola hallgatóinak közreműködésével, melyre horvátországi fellépőket is várunk.

Régi vágyunk, hogy e nap, amelyet dalmát közösségünk több évszázadon át megőrzött, s amely Szentendre búcsújának napja, ismét városi közösségi ünnep legyen. Olyan dalmát mediterrán hangulatú ünnep, amely szentivánéji sétára, barátokkal közös esti teraszozásra csábítja a szentendreieket és a város szerelmeseit. Ezen az estén lesz a Múzeumok Éjszakája is, amely számos érdekes programot kínál. 

Ünnepeljünk együtt, gyújtson Ön is egy mécsest a város ünnepén!

Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.