Ugrás a tartalomhoz

Ilyen is lehetne a belváros…

Építészeti mesteriskolások ötletpályázatait állította ki a Ferenczy Múzeumi Centrum a Szentendrei Képtárban.

A hallgatók feladata volt a szentendrei, római kori erőd, a Castrum környékének újragondolása, építészeti- és környezetrendezési megoldása. A megnyitón köszöntőt mondott Fülöp Zsolt polgármester és Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese, a kiállítást Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke és Dévényi Tamás,
Mesteriskola vezető nyitotta meg.

A tárlat hétvégenként, december 18-ig látható a Képtárban.
Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatot hirdetett a Castrum és környékének témájában. A beérkezett pályamunkák javából válogat a december 3-án megnyílt kiállítás.

Fotó: Deim Balázs

„Szentendrén az utóbbi évtizedek aránytalanul aszimmetrikus városfejlődése folyamatos környezeti értékvesztéssel jár. A 11-es úton kívül Pannónia-teleptől Boldog-tanyáig huszonötezer ember lakik kellemes kertvárosi, autós  életformában, miközben a belváros lassan, de biztosan skanzenizálódik. A Duna-part és a Bükkös-part kivételével romlik a hétköznapi élet tereinek minősége. Szupermarketek, HÉV-végállomás, bíróság, posta, földhivatal, piac egy brutális autópálya mentén. Az alultervezett Dunakanyar körút a város főutcája és a közepén régészek generációi évtizedek, talán egy évszázad óta várják az Ulcisia Castra ókori maradványainak feltáráshoz szükséges anyagi forrásokat. Közben drótkerítések mentén botorkálnak az emberek, pedig óriási szükség lenne a városi élet 21. századi közösségi tereire, például egy városi parkra. A posztgraduális építész mesteriskola most induló 27. ciklusa számára felvételi pályázati témaként adtuk ki a nagyparkoló, az egykori gépállomás raktársora, a Castrum területe és a városközpont – régészeti feltárásokkal párhuzamosan is megvalósítható – térbeli kapcsolatának problémáját. A pályázatra 39 terv érkezett be sok ötlettel és javaslattal.” – Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke. A kiállításhoz kapcsolódva, december 11-én, vasárnap 14:00 órakor Golda János tart tárlatvezetést a kiállításon.

A kiállítás december 18-ig látogatható a Szentendrei Képtárban (Szentendre, Fő tér 2-5.)
szombaton és vasárnap 14:00-16:00 óra között.
A belépés díjtalan.

 

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben. 

Kiemelt kép a Programajánló február 15-20-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 15-20-ig

Túl a farsangon és a Valentin-napon mindannyian a tavaszt várjuk. De amíg az eljön, addig is lesz néhány izgalmas program Szentendrén.