Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle április 15-22.

Ezen a héten is nagy figyelemmel követtük az országos és helyi híreket, hogy a már szokásos pénteki lapszemlénkben elhozzuk azokat, melyekről nem érdemes lemaradni.

Két szentendrei gimnázium került az első 100 közé

Két szentendrei gimnázium is szerepel a HVG TOP 100-as listáján – írja az eduline. Az évről évre megjelenő középiskolás rangsor első helyére a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mellé az Eötvös József Gimnázium került, harmadik helyen pedig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium futott be. A 10 legjobb középiskola közé egyetlen nem budapesti fért be, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium. A Ferences Gimnázium a 72. helyen végzett, a Szentendrei Református Gimnázium pedig a 87. helyen.

Drágábban tölthetnek a villanyautósok

Április 26-tól 30 forinttal többet, 129 Ft/kWh kell fizetni a városban tankoló villanyautósoknak, akik a  Teátrum, a Paprikabíró utcai és a Vasúti villasori P+R parkolóban szeretnének tölteni. Az árak éjjel-nappal megegyeznek – írja a szentendre.hu

Kezdődhet Budakalászon a Lenfonó kármentesítése

Ami Szentendrének a régi laktanya, az Budakalásznak a Lenfonó. Az egykori szövőgyár területén a talajvizsgálatok alapján határérték feletti toxikus szennyeződést mutattak ki. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint október 31-ig felmérik a lehetőségeket a kármentesítésre. „Az állapotfelmérés során feltárásokra, 10-től 200 méteres mélységig akkreditált talaj- és talajvíz-mintavételre, geofizikai és vízföldtani vizsgálatokra kerül sor” – írja a telex.hu.

A szennyeződésre akkor derült fény, amikor az önkormányzat és az evangélikus egyház óvodát szeretett volna építeni a terület mellett. A probléma a helyieken kívül a teljes Dunakanyar vízellátását is veszélyezteti, mert érinti a  szentendrei regionális déli vízbázist.

Időközi választás lesz a 10-es számú választókerületben

2022. július 17-én járulhatnak az urnák elé a választópolgárok. Dr. Almási Csilla 2020. december 17-én mondott le megbízatásáról, a körzete azóta is betöltetlen. A helyben élők Pilis Dániel alpolgármestert illetve Fülöp Zsolt polgármestert kereshetik addig is kérdéseikkel, problémáikkal. A veszélyhelyzetet követően több mint 160 helyen lesznek időközi választások.

Címlapkép: Fortepan/Rátonyi Gábor Tamás

 

 

További cikkeink a témában