Ugrás a tartalomhoz

Fenntartható élet

Fakivágásokról dióhéjban

Több lakótól is érkezett lapunkhoz észrevétel azzal kapcsolatban, hogy városunkban koros fákat vágtak ki – a Füzesparki lakótelepen, a Bükkös-parton és a Postás strandon. Hazai Attila főkertészt kérdeztük a fakivágások okáról és körülményeiről.

A füzesparki lakótelepen három fenyő került kivágásra az ősz folyamán: két rossz állapotú ezüstfenyő és egy még rosszabb állapotú mamutfenyő. Utóbbit évek óta permetezéssel próbálják kezelni, mert egy gombás fertőzés támadta meg, és idén nyárra a lombkoronájának már több mint ötven százaléka elszáradt. Az ezüstfenyők állapotuknál fogva menthetőek lettek volna, de sajnos a szomszédos ház vízszigetelését kikezdték a gyökerek, és ennek következtében alulról vizesedett az épület. „Tudni kell, hogy ezeket a fákat annak idején nem a város, hanem a lakók ültették. Sajnos sem a fajtaválasztás, sem a hely kijelölése nem volt szerencsés, mivel nem hagyták meg az épülettől a megfelelő védőtávolságot. A fák mára elérték azt a méretet, hogy már kárt okoztak az épületszerkezetben. A fakivágás előtt az érintett 8 lakás tulajdonosa beleegyező nyilatkozatot írt alá. A kivágott fákat saját költségen pótolni kell majd és ezeket a fákat már oly módon elültetni, hogy az épülettől meglegyen a kellő védőtávolság, illetve lombhullató fákat fogunk választani, hogy a téli sötét időszakban ne árnyékolják az érintett lakásokat” – mondta el Hazai Attila. 

A Bükkös-part 11-es út fölötti szakasza – a városrészi költségvetésen megszavazottak szerint – rehabilitálásra kerül. A folyamat első lépéseként felmérték az ottani faállomány egészségi állapotát. Ezt egy ultrahangos vizsgálattal (ún. fakopp műszerrel) végzik, amely kimutatja, hogy a törzs belső része mennyire élő vagy nem élő. „Szentendre városában csak úgy vágnak ki fát, ha ezen vizsgálat alapján a kivágás indokolt. Ezen a területen három olyan fát találtak, amelyek bár kívülről nagy lombkoronájú, egészséges egyednek tűntek, a törzsük belülről korhadt volt, így statikai szempontból már nem voltak stabilak. Ezeket a 30-40 méter magas fákat akár egy 30 km/órás szél ki tudta volna dönteni, így a három nagy égerfa kivágása mindenképpen indokolt volt. Szerencsés helyzet, hogy a területen vannak már több mint 10 éves magoncok, amelyek így, hogy fényt kapnak, szépen át fogják venni a kivágott fák helyét, így 2-3 év múlva már a korona is be fog fordulni ezekre a most üres foltokra” – tájékoztatott a főkertész. 

A Postás strandnál az elsőfokú árvízvédelmi vonal meghosszabbítása zajlik, itt a gátépítési munkáknak esett áldozatul három nagyméretű, egészséges nyárfa. A fakivágást az alvállalkozó véleményeztette az Önkormányzattal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, illetve azt a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság is jóváhagyta. „Ezeket a fákat városvédelmi szempontok miatt kellett kivágni. Pótlásuk a Postás-strandon lehetséges. Szerencsére számos lakossági felajánlás érkezik, például gyermek születése vagy házassági évforduló alkalmából szeretnének emlékfát ültetni, így az utóbbi időben több kőrist és platánt is ültettünk oda, illetve idén is fogunk még egy hársfát” – tette hozzá Hazai Attila. A fakivágást mind a három helyszínen megelőzte egy fauna vizsgálat. „Megnéztük, hogy nincs-e a fán odú vagy fészek. A tojásrakási időszaknak vége, aktív fészkeket nem is találtunk, egy esetben találtunk – valószínűleg mókus vagy pele – odút, de abban sem voltak lakók. Mindenesetre a szomszédos fára kihelyeztünk egy új, mesterséges odút, hogy az állat tudjon magának télire kuckót találni.”

A főkertész szerint fontos, hogy tisztában legyen azzal minden szentendrei lakos, hogy a város számára egy fa kivágása a legköltségesebb. „Amit lehet, azt mentjük, amit lehet, gallyazunk, ifjítjuk, odvasodást kezelünk, a kikorhadásokat kitisztítjuk, bekenjük, megerősítjük, az idős fákat támasztjuk – ahogy a Templomdombon is egy százötvenéves akácfát –, hiszen a mentés mindig olcsóbb, mint a kivágás munkaórája, a zöldhulladék elszállítása, ledarálása, és így tovább.” Azt is fontos tudomásul venni, hogy a lakossági faültetések esetében a jószándék nem mindig elég. Érdemes, sőt tanácsos minden ilyen esetben konzultálni, a főkertész szakvéleményét kikérni a megfelelő fajtaválasztás érdekében, illetve a közműtérképet együtt megnézni, hiszen minden faültetésnek az az alapja.

-lzs-

Az írás a Szentendre és Vidéke 2022. október 5-i számban jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Száz ötletük volt a fiataloknak című bejegyzéshez

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.