Ugrás a tartalomhoz

Ennyiért lehetett Szentendrén ingatlant vásárolni az elmúlt fél évben

Az elmúlt évben a szentendrei ingatlanpiacon csak kisebb változásokban volt érzékelhető a járványhelyzet hatása, sőt a néhány ingatlantípusnál a stagnálás után márciust követően már árnövekedéssel szembesülhettünk.

Városunkban csupán az eladó tégla-, illetve panellakások ára mérséklődött áprilisról májusra, a családi házak átlagárában pár ezer forintos négyzetméterár növekedés történt. Cikkünk további részében megnézzük, hogy pontosan hogyan is alakultak a szentendrei átlagárak az ingatlanpiac tekintetében. Vajon megérte még az év elején ingatlant vásárolni, vagy nincs jelentős különbség? Cikkünkből hamarosan kiderül.

Így alakult a szentendrei az ingatlanpiac az elmúlt fél év során

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján kiderült, hogy az elmúlt hat hónap során végig a szentendrei családi házakhoz lehetett a legkedvezőbb négyzetméter áron hozzájutni. 2020 decemberében még 275 ezer, 2021 márciusában 279 ezer, majd májusban már 326 ezer Ft/m2 volt az eladásra kínált házak árfekvése városunkban. Ez mintegy 18 százalékos áremelkedést jelentett az elmúlt fél év során.

Ez idő alatt a panellakások árában már csökkenést is tapasztaltunk. A tavalyi év decemberében ugyanis 379 ezer forintos négyzetméter áron lehetett panelépítésű lakást vásárolni Szentendrén, ez az összeg 2021 áprilisára elérte a 443 ezer Ft/m2-t, így okozva hat hónap alatt 10 százalékos áremelkedést. Ezt követően azonban a májusi hónapra egy kisebb mértékű mérséklődés volt megfigyelhető az átlagárakban, így elérve a 420 ezer forintos négyzetméter árat.

 

A téglalakások ára folyamatosan a legmagasabb összegeket takarta, 2020 decemberében 555 ezer forintos négyzetméterenkénti álagáron kínálták eladásra az ilyen típusú lakásokat. Az elmúlt fél év során a legdrágább hónap minden bizonnyal az április volt, ekkor a téglalakások elérték a 652 Ft/m2-es átlagárat is. Májusra azonban az átlagárak tekintetében egy 13 ezer forintos négyzetméterár csökkenés szemtanúi lehettünk.

A még jobb átláthatóság kedvéért vegyünk egy példát is. Ha egy 110 négyzetméteres ház árát szeretnénk megvizsgálni, abból a szempontból, hogy mekkora jelentősége lehetett annak, hogy tavaly év végén, vagy idén májusban vásároltuk azt, akkor az átlagárak alapján megtudhatjuk, hogy egy ekkora házért 2020 decemberében körülbelül 30 millió forintot kellett fizetni, míg ezzel szemben 2021 májusában ez az összeg elérte már a 35 millió forintot is.

Az árak emelkedésének több oka is lehetett

A 2021-es év ugyanis több fordulatot is hozott az ingatlanpiac tekintetében. Hatályba lépett például 2021. január 1-jén az otthonteremtési program, melynek részeként igénybe vehető például a kamattámogatott lakáshitel is, amely igencsak befolyásolja az ingatlanpiaci kínálati árakat. Tavaly csökkent ugyan a forgalom, amit vélhetően csak 2021-ben követett volna az árak csökkenése, azonban a program hatására a forgalom ismét növekedett. Sőt emellett mind a keresleti, mind a kínálati oldal élénkülésnek indult.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Borítókép: Pexels.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.