Ugrás a tartalomhoz

Előzzük meg, ami megelőzhető!

Közel 400 fiatal hallgatta meg a HBPMK színháztermében az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett előadásokat 2019. november 28-án. A szakterület kiválósága, dr. Szlávik János video üzenetben üdvözölte a vendégeket, majd Német Zoltán, a Pozitív Élet Alapítvány elnöke tartott előadást. Az AIDS ma már jól kezelhető betegség, mégis fontos újra és újra beszélni a témáról, hiszen a világon ma is közel 38 millió ember HIV-fertőzött. 

Az ENSZ becslései szerint 2018-ban 1,7 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és mintegy 770 ezren haltak bele AIDS-szel kapcsolatos betegségekbe. Egy másik adat a tavalyi AIDS világkonferenciáról: világviszonylatban hárompercenként fertőződik meg HIV-vírussal egy fiatal lány. Ezzel a meghökkentő adattal hívta fel a figyelmet egy elfeledett közegészségügyi válságra az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) az amszterdami AIDS-világkonferencián tavaly. Az elmúlt két évtizedben elért sikerek ellenére tehát az AIDS-járványnak még nincs vége, sőt, még csak azt sem mondhatjuk, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet. A kérdés tehát igenis aktuális, beszélni kell róla, foglalkozni kell vele. Ezért szervezte az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke, Gerőcs Katalin az informatív délelőttöt a város középiskolásai számára.

Bár a HIV-fertőzöttség és az AIDS miatti halálozások száma már csak egyes kelet-európai országokban nő, világszerte pedig stabilizálódik, sőt csökken, az óvatosság továbbra is indokolt. Az érintettek a 20-29 és 30-39 éves korcsoportban vannak legtöbben, de a HIV-fertőzöttség már megjelenik a 14-19 éves korosztálynál is. Becslések szerint 1983 óta 77,3 millióan váltak HIV-fertőzötté és AIDS-ben meghalt 35,4 millió ember. A fiatalok számára tehát fontos tudni, hogy a megelőzésben legfontosabb a biztonságos, leginkább monogám szexuális kapcsolat, a védekezés óvszerrel és a steril tűk használata. Ez utóbbi nem csak a gyógyászatban vagy a kábítószerhasználók körében lényeges, de például a ma divatos és elterjedt szokásnál, a tetoválásnál is.

Gerőcs Katalin, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke a magyarországi AIDS-helyzetről számolt be, és szintén a prevenció fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy nem csak a fővárosban, hanem Szentendrén, a Bükkös-patak parti rendelőben is elérhető az anonim szűrés.

A rendezvényt Kóbor Edit moderálta és a hallgatóság soraiban üdvözölte Dr. Bakos Zoltán szentendrei ügyvédet is, aki éppen 70 éve, december 1-jén született, azon a napon, ami később az AIDS világnapja lett. Ez a dátum azért különleges, mert Bakos Zoltán az országban az egyetlen ügyvéd, aki Freddie Mercury-díjat kapott. Az 1992-ben létrehozott díjat azok kapják, akik az AIDS elleni harcban kiemelkedő munkát végeznek a fertőzöttek és a betegek érdekében. Dr. Bakos Zoltán a 90-es évek elején több éves munkával elérte, hogy a magyar állam minden olyan HIV-fertőzött személynek kártalanítást fizessen, akik transzfúzió útján fertőződtek meg. 30 éve végez önkéntes munkát a HIV-pozitívok és az AIDS-esek körében.

Szintén szentendrei Freddie Mercury-díjas a pár hónapja elhunyt Kertész Péter Pulitzer-emlékdíjas újságíró, a Szentendre és Vidéke egykori publicistája, aki több évtizedig Szentendrén élt, aktív, agilis emberként vett részt városunk közéletében.

Az előadások után világslágerekből összeállított műsorral lépett fel Schwartz Dávid, akivel a jelenlévő fiatalok már az első számot együtt énekelték. Felhangzott az AIDS-ben elhunyt világhírű énekes, Freddie Mercury egyik dala is.

A programot az Egészséges Városért Közalapítvány és Szentendre Város Egészségügyi Intézményei szervezték, Szentendre Város Önkormányzata támogatásával.

További cikkeink a témában