Ugrás a tartalomhoz

Élménypedagógia Szentendrén

2021. május és október hónap között a Magyar Kaland-, Élménypedagógiai és Terápiás Módszertani Egyesület ADHD-vel élő gyermekeknek és szüleiknek tartott 8 alkalmas foglalkozást a Vissza a Vadonba szentendrei helyszínén. A projekt a MOL Alapítvány támogatásával valósult meg.  A gyermekekkel 2 szakember foglalkozott főként élményterápiás gyakorlatok segítségével, a szülőpárosokkal két szakember pszichodráma fókuszú csoportos gyakorlatokon keresztül foglalkozott.

A legtöbben évek óta élnek ezzel a tünetegyüttessel, illetve nevelik ADHD-s gyermeküket , azonban emellett szükség van a gyermekeknek arra, hogy megfelelő edukációt és ismeretet kapjanak a helyzetükről, tünetekről és az ADHD megnyilvánulásáról, esetleges hatásairól. A szülők pedig sokszor szembesülnek gyermekük miatt  elutasítással, kirekesztéssel, a férj-feleség, gyermek szülő között lévő kapcsolat megromlik,  folyamatos a küzdelem a hétköznapokban. Olykor eszköztelennek, tanácstalannak érzik magukat, az erőforrások pedig gyakran kimerülnek. A gyermekeknek csoportfoglalkozásokon célunk volt  támogatást nyújtani olyan nehézségek esetén, mint: magatartási, feszültségoldási, szorongásos, kapcsolatteremtési és kommunikációs problémák. Szüleik számára szerettünk volna lehetőséget biztosítani, hogy a hasonló problémákkal küzdő szülők között ki tudják fejezni nehézségeiket, aggodalmaikat, de mindezek mellett rá tudjanak találni az erőforrásaikra is, új irányokat, eszközöket kapjanak a mindennapok jobb megéléséhez.

Álljon itt 2 visszajelzést a programról:

„Roppantul meg tudok hatódni akkor, amikor egy felnőtt nem ijed meg a gyerekemtől, nem akarja azonnal fegyelmezni és sorbaállítani, tudja, hogy mitől olyan a csemete amilyen és nem megjavítani akarja, hanem egyéniségként kezelni. Ezt éreztem a gyerekek körül lévő szakemberek kapcsán.”

„Sokat változott a hozzáállásom, jobban kezelem a kritikus környezetemet is. Nagyon fontosnak tartom, hogy figyelmet kaptak most a szülők is, hisz a mi támogatásunk is nagyon fontos ahhoz, hogy ezeket a különleges gyerekeket végig tudjuk segíteni a nehézségeken. Mert azokból jut bőven.”

 

Forrás: Kovácsné Horváth Antónia / Magyar Kaland, – Élménypedagógiai és Terápiás Módszertani Egyesület

További cikkeink a témában