Ugrás a tartalomhoz

Eleven örökség vetélkedő – negyedszer

Petricskó Zoltán általános alpolgármester kezdeményezésére és támogatásával 2015 óta szervezzük meg a város diákjai számára az Eleven örökség helyismereti vetélkedőt. A minden évben többfordulós megmérettetés fő célja az, hogy a résztvevők a felkészülés során megismerjék a város történetét, művészetét, értékeit, működését, vagyis az, hogy a gyerekek városlakóból igazi szentendreivé váljanak.

A fordulók minden évben tematikusak: a diákok előbb a várostörténettel, majd a művészeti hagyományokkal ismerkednek meg. Minden évben egy vetélkedő napot a Városházán tartunk meg, ahol – igen szórakoztató feladatok segítségével – a mindennapos ügyintézés és a város működésének rejtelmeibe nyernek bepillantást. Máskor olyan helyekre jutnak el, ahová az átlagpolgárok csak ritkán; azoknak a rejtett szépségeknek a sorát fedezik fel, amelyek mellett felpörgött életünkben általában csak elfutunk. Végül – a záró gálán – a gyerekek önálló kreatív munkával is számot adnak tudásukról.
Váltott években előbb az általános- és középiskolák hetedikeseit, majd a középiskolák 10-11. osztályosait hívtuk meg a vetélkedőre. Ez az első olyan év, amiben a 2015-ben még felső tagozatosok éppen abba korba léptek, hogy immár középiskolásként ismét kipróbálhassák tudásukat „eleven örökségünkről” – tudomásunk szerint sok gyerek ismét jelentkezett a versenyző csapatokba!
A már lezajlott októberi forduló témája a várostörténet volt, de ne úgy képzeljük ezt, hogy a gyerekek a „bebiflázott” háttéranyagokat mechanikusan visszakérdező, unalmas tesztlapokat töltöttek ki! Valójában ez egy kalandtúra volt Szentendre emblematikus helyszíneire, a Templomdombra, a Városházára, a Ferenczy Múzeum római köveihez, s az egyes állomásokon képfelismeréssel, fogalmak összekapcsolásával, vagy éppen egy keresztrejtvény megfejtésével kreatívan kellett felhasználják az összegyűjtött ismereteket. S persze közben észrevétlenül sokat tanultak is, például a PMK helytörténeti részlegében a könyvtári kutatás módszertanát Fulkó deákról szóló cikkek kikeresésével.
November 29-én az alapítók által éppen 90 éve, 1928-ban birtokba vett Régi Művésztelep és általában a szentendrei művészet kerül a fókuszba. A szervezők a gyerekek felkészülését bőséges háttéranyaggal és előadás megtartásával is segítik.
Az idei vetélkedő mottójának egy Babits Mihály idézetet választottunk: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

Krizbainé Szabó Éva
a vetélkedő szakmai felelőse

További cikkeink a témában