Ugrás a tartalomhoz

Belvárosi utcafórum

„A legnehezebb akkor dönteni, amikor a lakók fele-fele arányban szeretnének valamit”

 A nyári szünet utáni második utcafórumot a belvárosban, a TDM iroda előtt tartották szeptember 10-én, amelyre a szokottnál is többen érkeztek, lakók és üzlettulajdonosok egyaránt. A kérdéseket, észrevételeket – melyek elsősorban a fesztiválok és a közlekedés kapcsán merültek fel – ezúttal is Verseghi-Nagy Miklós polgármesterhez intézhették a megjelentek. A városvezetők közül jelen volt még Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, dr. Török Balázs városfejlesztésért felelős alpolgármester, Petricskó Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője és Solymosi Heléna kommunikációs vezető. 

Fesztiválok nem kívánatos mellékhatásokkal

A fórum nagy részében az utóbbi időben megszaporodó fesztiválok – pozitív és negatív – hatásairól folyt az eszmecsere. A témát egy Fő tér közelében lakó vetette fel, aki többek nevében szólalt fel. Elmondta, hogy az óvárosban élők számára problémát jelentenek a fesztiválok: a gyakran hajnalig tartó zenélések, vagy legutóbb a színpad szétkalapálása a hajnali órákban. Hiányolta a részletes tájékoztatást is a programokról, azok időtartamáról.

A témához többen is hozzászóltak. Egy szintén belvárosi lakos szerint korábbanhullaszag” volt a városban, most pedig örülnek, hogy vannak programok, amelyek fontosak turisztikai és kulturális szempontból is.

A hozzászólalások alapján egyértelmű volt, hogy nem a fesztiválokkal van a baj, mert ezeknek összességében pozitív hatásai vannak. A belvárosi lakókat a fesztiválok zárása után sokszor hajnalig tartó tivornya, hangoskodás zavarja, illetve hogy hétvégenként szeméttel, üvegtörmelékekkel van tele a Duna-part és a patakpart. Szerintük szabályozottabban kellene megszervezni a programokat, és időben tájékoztatni róla, hogy hozzá tudják igazítani az életüket. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az éttermek a fesztiválokra saját programokat szerveznek éjszakába nyúlóan, ezért kérték, hogy az önkormányzat szabályozza, illetve ellenőrizze a vendéglátóegységek nyitva tartását.

A polgármester végül így foglalta össze a véleményeket: jók a fesztiválok, de vannak nem kívánatos mellékhatásai. Hozzátette, hogy a város által havonta egy alkalommal megszervezett háromnapos fesztivál befejeződik 10-11 óráig, kivéve a Szentendre éjjel-nappal nyitva rendezvényt, ami értelemszerűen tovább tart, és az önkormányzat nem ad ki engedélyt az éjszakába nyúló koncertekre. A köztisztaságra vonatkozó panaszokra elmondta, hogy hétvégén négyszer van kézi szemétszedés, de úgy látszik, időnként ez is kevés lehet. A jövőben a városvezetés fokozza az ellenőrzéseket, és új biztonsági intézkedéseket vezet be. Gyürk Dorottya szerint legyen kulturális kínálat, használjuk a várost, de tartsuk kordában az este 10 után randalírozókat – ez a városvezetés válasza.

 

Közlekedés

A fórum másik hangsúlyos témája a belvárosi közlekedés volt: behajtások a védett övezetekbe, a belvárosi macskaköves utcák rossz állapota, az utcák túlterheltsége. A Paprikabíró utca óriási forgalma miatt egy lakó kérte, hogy vizsgálják meg egy külön kanyarodósáv kialakításának a lehetőségét, mert gyakran a főútra nagy ívben kanyarodók tartják fel a sort.

Egy lakos kérte, hogy engedélyezzék az autóforgalmat a Városháza előtt és a Rákóczi utcában legalább hétköznap, hogy ezzel is tehermentesítsék a belváros többi utcáját – az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést. Sőt feltették azt a kérdést is, hogy mikor valósul meg az autók teljes kitiltása a belvárosból. Gyürk Dorottya elmondta, hogy ezt már több európai nagyvárosban is bevezették, és szerinte nálunk is ez a jövő, de csak lassan haladnak ezen a nyomon, mert a lakossági tiltakozások miatt nem akarják egyszerre az egész belvárost lezárni. A polgármester megjegyezte, hogy akkor a legnehezebb döntést hozni, amikor a lakók fele-fele arányban szeretnének valamit.

További cikkeink a témában