Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Alga, tűz, víz, építkezés – Ez történt a héten

július 1- 8.

Ezen a héten egy új algafaj felfedezése mellett beszámolunk, egy szerencsés végű tűzről, néhány remek sporteredményről és építkezésekről egyaránt.

 DMRV: mindenhol helyreállt a vízszolgáltatás, de marad a vízkorlátozás

Vége a vízmentes időknek – a DMRV MTI-hez eljuttatott tájékoztatójából kiderül, hogy mindenütt helyreállt a vízszolgáltatás, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések. Ennek keretében továbbra is kérik a felhasználókat a felelős ivóvízhasználatra, segítve ezzel a szolgáltatás fenntartását – írták.

Építési engedélyt kapott a Hauszmann alapítvány Annavölgyi beruházása

Az Építészfórum számol be róla, hogy kiemelt beruházás keretében szakképzési központot hoznának létre és Hauszmann Alajos egykori nyári villáját is rekonstruálnák a Natura2000-es területen. „A beruházás ügyében januárban előzetes vizsgálati eljárás indított a Pest Megyei Kormányhivatal, melynek során megállapították, hogy nincs jelentős környezeti hatása, ezért megkapta a környezetvédelmi engedélyt.” – írta a lap, majd hozzátették: „Az ÉTDR-ben rögzített információk szerint a projekt terveit márciusban adták be engedélyezésre, és áprilisban már zöld utat is kaptak. A beruházásról érdeklődtünk az alapítvány kuratóriumánál, a terveket jegyző BluePlan irodánál és a generáltervezéssel megbízott Tomlin Kft.-nél is, választ azonban egyedül a szentendrei önkormányzattól kaptunk. Kiss Gabriella főépítész arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fejlesztéssel kapcsolatban az önkormányzattal továbbra sem történt semmilyen egyeztetés, a tervezett beruházásról a bárki számára elérhető nyilvános felületekről értesültek.”

Megvan a közbeszerzés nyertese,  részben megújul a csatornahálózat

Megújul a csatornarendszer Szentendrén, Pomázon és Leányfalun – számol be a Magyar Építők a hírről. A közbeszerzést az A-híd Zrt. nyerte meg, a munka során nyomóvezetékek és szerelvényaknák újulnak meg. A 2,1 milliárdos KEHOP keretében megvalósuló munka során felújítják az Ady Endre utcai szennyvíz nyomóvezetéket, cserélik az azbesztcement vezetékeket, és  felújítják a Papsziget bejárónál található szerelvényaknát. „A Szentendre és Pomáz közötti szennyvíz nyomóvezeték rekonstrukciója során szintén cserélik az azbesztcement vezetéket. Pomázon és Szentendrén a Dera-patak csőhídjában keresztezést alakítanak ki.” – írja a Magyar Építők, Leányfalun pedig egy átemelőt építenek át. 

Tűz a belvárosban

A Szentendrei önkéntes tűzoltók akadályozták meg, hogy nagyobb baj történjen a Kör utcában, ahol július hatodikán este felgyulladt a borostyán egy kerítés mellett. A tűzoltók két perc alatt a helyszínen voltak és folytatták az ott élők által megkezdett oltást, illetve a helyszínre vonultak a hivatásosok is. Személyi sérülés és anyagi kár nem történt.
Bemutatjuk a Chlorococcum szentendrense-t! 
Az ELTE TTK Biológiai Intézet Mikrobiológiai Tanszékének és Növényszervezettani Tanszékének, valamint az Albitech Kft-nek munkatársai publikálták a felfedezés tényét. A Kőhegyi-tóban egy ismeretlen új zöldalgafajt fedeztek fel, melyet a megtalálási helye után neveztek el.  „Az algakultúrák fenntartása nem kis munka, ráadásul sok esetben fordul elő, hogy ugyanazon fajt a világ több pontján, egymástól függetlenül izolálják és leírják kutatók, majd más néven nevezik el. Ezért a mikroszkopikus algák nevezéktana és rendszertana rendkívül bonyolult, és minden új fajból – a herbáriumi mintapéldányokhoz hasonlóan – fagyasztva szárított (liofilizált) és élő, tiszta tenyészeteket is szükséges leadni törzsgyűjteményekbe, hogy a későbbiekben mások is tudják használni és vizsgálni ezeket.” – írta az ELTE TTK közleményében. 
Zöldalga Fotó: Solymosi Katalin/ELTE TTK
Arat a Szentendrei Kajak-Kenu Sportegyesület
Az MTI számolt be róla, hogy jól megy idén a csapatnak.  2022. május 20-22.  án Győrben, a  Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságon összetettben a 13. helyen végeztek, 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel. Június 4-én Szolnokon tartott válogató Wichmann és Gyulay Regionális Akadémiai Kupán összetettben az 5. helyen végzett az egyesület, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. Június 25-26-án Fadd-Domboriban rendezett Magyar Kupa Döntőn is látványos eredményeket értek el az SZKKSE kenusai, összetettben a 12. helyen végezve, 3 arany és 1 bronzérmet nyerve.  Adolf Balázs az első és második VB válogatót is megnyerte C-1 1000 méteren (olimpiai szám) és C-1 5000 méteren, így ő utazik idén augusztusban Halifaxba a Kajak-Kenu Világbajnokságra. Fejes Dániel pedig a C-1 500 méteren a kijutó.
Ezüstéremmel zártak a strand-kézilabdások 
A Szentendrei Médiaközpont számolt be arról, hogy a Lupa-tónál megrendezett VII. Budapest Cup EBT strandkézilabda tornán jól szerepeltek a szentendreiek. „A háromnapos verseny európai és magyar bajnoki kupa forduló is volt egyben, így a résztvevő csapatok mindkét bajnokságban értékes pontokat gyűjthettek a hétvégén.” – írták.  A nők közt első helyen a az OVB Beach Girls végzett, akik 1:2-re verték a döntőben a  TT Sport Multichem Szentendrei Kézilabda Egyletet.  Idén hatodik alkalommal adott otthont Budakalász a Budapest Cup EBT strandkézilabda kupának.

Címlapkép: Settergen/ Pixabay

További cikkeink a témában