Ugrás a tartalomhoz

A szentendrei praxisközösség megnyitó ünnepsége

A Szentendre és Vidéke Praxisközösség program nyitórendezvényét 2019. január 16-án rendezték a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) konferenciatermében. A megnyitóünnepségen beszédet mondott dr. Gerőcs Katalin projektmenedzser, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Fábián Károly egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Hasitz Ágnes szakmai vezető, dr. Végvári Tamás, a Nemzeti Egészségügyi Központ alapellátásért felelős szakmai vezetője, dr. Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának docense és Szabóné Gombkötő Éva népegészségügyi koordinátor. Az egészségklub keretén belül Prof. dr. Falus András akadémikus tudományos előadását hallhatták az érdeklődők: „Öröklés és környezet; Egészség és betegség” címmel.

A Szentendre és Vidéke Praxisközösség  VEKOP 7.2.3.17-2017-00005  azonosítószámú  „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése”  projekt hivatalos megnyitó ünnepsége sikeres, felemelő és emlékezetes marad. 16 óra után néhány perccel ugyanis elsötétült az amúgy modern, korszerű és minden Hi-Tech technikával felszerelt tanácsterem. Mivel még világos volt, és 10 percen belül megoldódott az áramszünet, szerencsére ez csak egy apró epizód marad a komoly és ünnepélyes megnyitó történetében.
A meghívott előadók elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a program legfőbb célja a lakosság egészségi állapotának mérhető javítása és az egészségben megélt évek számának növelése. Ahogy Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében elmondta: „Az orvos sokakban a rossz beidegződés miatt a mai napig a szükséges rosszal egyenlő, holott pontosan az ellenkezője: a szükséges jó. A szükséges támasz és segítség. Az az ember, aki enyhülést, javulást, sőt a legnagyobb kincsünket, az egészséget adja vissza. És, ha tudatosul, hogy ez a kincs akkor őrzi meg az értékét, ha gondoskodunk róla, ha foglalkozunk vele – ahogy az ezüstöt is polírozza az ember otthon – akkor előbbre vagyunk.

A Szentendre, Budakalász, Csobánka, Pilisszentlászló és Szigetmonostor települések összefogásában megvalósuló praxisközösség olyan együttműködés, amely az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve azon munkálkodik, hogy sokkal tudatosabb, odafigyelőbb, az egészséggel és egészséges életmóddal sokkal jobban törődő lakosságot neveljen. Igen, ez részünkről egy tanulási, illetve az Önök részéről nevelő folyamat, amelynek hosszútávon kifizetődő a mérlege.”

A legutolsó OECD jelentés szerint Magyarországon a várható élettartam a férfiaknál öt évvel rövidebb, mint az EU-s átlag, azaz 73 éves koráig élhet a legtöbb magyar férfi. A nőknél az EU tagországaiban élő nők átlagosan 84 évesen halnak meg, a magyar nők többsége viszont nem éli meg a 80 éves életkort. Ez a szomorú statisztika javítható lehetne, ha sikerülne az embereket az életmódváltásra, a helyes egészségi attitűdökre rávezetni. A rák és a szív- érrendszeri betegségek ugyanis legtöbbször nem váratlanul csapnak le, a szokásos civilizációs ártalmak – elhízás, mozgásszegény életmód, stressz, szenvedélybetegségek – előre jelzik és meg is ágyaznak a halálos kóroknak. Pont ezek ellen veszi fel a harcot a praxisközösség a prevenciós klubfoglalkozások és a személyre szabott életmód-tanácsadások bevezetésével. A praxisok által nyújtott preventív szolgáltatások kibővítésével bővül a lakosság által igénybe vehető személyre szabott szolgáltatások köre is, amely elősegíti az egészség megőrzését, csökkentve a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának kockázatait.

Nagy várakozással várja a majdani eredményeket az egészségügyi kormányzat is. Elsősorban arra kíváncsiak, hogyan járulnak hozzá a praxisközösségek a lakosság egészségi állapotának és egészségtudatosságának növeléséhez, az ellátó rendszer terheinek csökkentéséhez. A megvalósítás elkezdését a támogatás lehetővé teszi, a szakemberek készen állnak, a lakosság igényli, a lehetőség adott, és mindenki bizakodó.

Az előadások utáni állófogadáson jó hangulatú beszélgetés folyt a közönség és a szakmai képviselők között.

Az est második – várva várt – programja, a tudományos ismeretterjesztés nagymestere, prof. dr. Falus András immunológus, akadémikus előadása volt. Lenyűgöző előadást hallhattunk, számos érdekes ábrával, magyarázattal.  Kiderült, hogy sajnos nem kapunk felmentést, leginkább magunk tehetünk az egészségi állapotunkról. Igaz ugyan, hogy különböző betegségekre hajlamosító génekkel születik mindenki, de hogy ezek felébrednek-e, nagyon is gyakran az életmódon múlik. Ez a fogalmazás természetesen nagyon leegyszerűsített a nagy tudású professzor bölcs szavaihoz képest. Előadása méltó befejezése volt a rendezvénynek és biztató nyitánya a praxisközösség munkájának.

A SzeVIP további programjai, hírei: https://www.facebook.com/Praxisközösség

A praxisközösség tagjai: Szentendrén dr. Hasitz Ágnes, dr. Rácz Katalin, dr. Gombás Katalin, dr. Szente Szilvia és dr. Bartha Zsolt, Budakalászon dr. Gál Katalin, Csobánkán dr. Kollár László gyermekorvos, Pilisszentlászlón dr. Bartha Zsolt és Szigetmonostoron dr. Kondor Andrea.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.