Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Törköly Kinga

Kinga 17 éves, a Református Gimnázium végzős tanulója. A Dunakanyar Sportegyesületben 9 évesen kezdett el teremröplabdázni, majd 12 éves korától a sportág strandváltozatában, homokon is versenyzik. Eddigi legnagyobb sikereit strandröplabdában érte el: 2015-ben és 2016-ban is országos bajnok lett. Kiváló tanulmányi eredményeinek és bajnoki címeinek köszönhetően kétszer elnyerte a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet is.

Nyolc éve röplabdázol. Miért éppen erre a sportra esett a választásod?

Először ritmikus gimnasztikára jártam, amit ugyan szerettem, de úgy éreztem, valamilyen csapatsportot szívesebben űznék. Jó labdaérzékem van, gyors vagyok, a helyi lehetőségek közül a röplabdát választottam, és ezzel a családom is elégedett volt. Nagyon megtetszett, mert rendkívül összetett sport. Kicsit elfogultan azt is mondhatom, hogy a legszebb labdajáték: nincs az ellenféllel testi kontaktus, szándékos vagy vétlen durvaság, kombinatív, látványos labdamenetek vannak, pszichésen és fizikailag is végig koncentráltnak kell lenni.

Mi a különbség a terem- és a strandröplabda között, miben különböznek például a versenyek?

Elég nagy a különbség, például a teremröplabda nagyobb pályán zajlik, többen is játsszák: 6-6 ellen. A strandröplabdában 2-2 ellen játszik, és nincs lehetőség a cserére. Sokkal nagyobb feladat hárul egy játékosra, hiszen nemcsak egy típusú poszton kell helytállni, a pálya egészét be kell tudni mozognia a két embernek, azaz a játék összes elemét jól kell tudni kezelni. A homokborítás pedig lassítja, nehezíti a mozgást. A teremröplabdában 25 pontig játszunk egy szettet, és három játszmát kell nyerni, vagyis a mérkőzések lehetnek három-, négy- vagy akár ötszettesek is. A strandröplabdában 21 pontig játszunk, kettőt kell nyerni, tehát maximum három szett van. Ez utóbbi játék rövidebb ideig tart, fizikailag mégis jóval megterhelőbb. Ebben a sportágban alkalmazkodni kell az időjáráshoz is, mert a meccseket megtartják extrém időben is: hőségben, hidegben, szélben, zuhogó esőben, csak villámlás esetén fújják le.

Melyik változatot szereted jobban?

Nehéz kérdés, mert mindkettő közel áll hozzám, de egyértelműen több országosan jegyzett sikert értem el a strandröplabdában, és ebben a sportágban csak kettőnkön múlik a teljesítményünk. Emiatt talán a strandröpi felé billen a mérleg. Ősztől tavaszig játszom csapatban, teremben a Batáriné Balázs Böbe által vezetett Dunakanyar SE-ben. Leányfalun és a Refi tornatermében vannak az edzéseink. Nyáron pedig a Strandröplabdázásért SE-ben Buday Balázs irányítása mellett röpizek Budapesten. A társam ma is az, akivel együtt kezdtünk strandröpizni, Horváth Flóra, aki csapattársam a Dunakanyar SE-ben is. A sportágunkban gyakoriak a cserék, vannak, akik évente mással indulnak a bajnokságban, mi ebben ritka kivételek vagyunk. Jól ismerjük egymás erősségeit és gyengeségeit, egyáltalán egymást, hiszen együtt nőttünk fel.

Mit tartasz az erősségednek?

Jó az állóképességem, nem vagyok sérülékeny, mégis valószínűleg a mentális erőm a legnagyobb erősségem. Higgadt vagyok, végig tudok koncentrálni a mérkőzéseken, és tudok hatni a társaimra.

Milyen eredményeket értél el idáig?

A Dunakanyarral sok kisebb-nagyobb kupa- és tornagyőzelmünk volt már, de a legkomolyabb eredményt idén tavasszal értük el, az országos serdülő bajnokság 4. helyével. Ez óriási eredménynek számít a mi kicsinek mondható egyesületünknek, mert a legjobb hatba csak csupa nagy múltú, szponzorokkal és egyéb háttértámogatással rendelkező egyesület jutott be. A strandröplabdában 2015-ben és 2016-ban lettünk országos bajnokok a társammal U15-ben és U16-ban. Idén minden utánpótlás korosztályban és felnőttben is indultunk a bajnokságban, végül U18-ban és U20-ban nagy küzdelmek után országos második helyezettek lettünk.

Nemcsak a sportban, a tanulásban és sikeres vagy, hiszen már kétszer elnyerted a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet is…

Szerencsére könnyen tanulok, mindig kitűnő tanuló voltam. Nagyon szeretem a humán tárgyakat, de a reál vonal sem áll távol tőlem, és igen, szeretek is tanulni. Nem is tudom, ez már valószínűleg a dolgok egymásra épülése miatt így marad. Ezt a díjat pályázat útján lehet elnyerni, az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki minden évben. A beadott pályázatot szigorú pontozási rendszerrel teljesen objektív módon bírálják el. A tanulmányi- és sporteredmények kategóriánként pontokat érnek, nincs semmi szubjektum az odaítélésben. Én emiatt pályáztam.

Marad egyáltalán szabadidőd a tanulás és a sportolás mellett?

Ha jól osztom be, akkor marad idő mindenre. A hétköznapokon ugyan kevésbé, mert az edzéseim este 7-9 óra között vannak, és gyakran előfordul, hogy utána még tanulnom kell, de a sport szellemileg kikapcsol és felfrissít. Szabadidőm inkább hétvégén van (ha nincs meccs), ilyenkor a családommal, barátaimmal szervezünk programokat, de szeretek otthon pihenni, olvasni, filmet nézni is.

Nagy váltás előtt állsz, hiszen ebben a tanévben érettségizel. Milyen terveid vannak a tanulás, illetve a sport terén?

Pszichológiát szeretnék tanulni, később pedig szívesen szakosodnék a sportpszichológia irányába, mert úgy érzem, ez egy fejlődő terület. Magyarországon kevesen csinálják, pedig nagy szükség lenne rá. A sportbeli tervem csak annyi, hogy az egyetem mellett is tudjam folytatni a strandröplabdát.

További cikkeink a témában