Ugrás a tartalomhoz

„A felkészülés nagyobb para volt, mint az érettségi”

Május 4-én kezdődtek meg Magyarországon az érettségik, merőben új felállással. Kötelező maszk a termeken kívül, fertőtlenítés, maximum 10 ember egy teremben, a kitöltött dolgozatok pihentetése – ez várta az érettségizőket 2020-ban.

Az érettségi még akkor is okot adhat a szorongásra, ha egyébként az ember kisujjából kirázná, hát még egy olyan helyzetben, ahol az utolsó két hónapot karanténban töltve, a tanároktól jó esetben tanulva, rosszabb  esetben otthon magolva kell felkészülni. És akkor még nem került szóba az, hogy néhány hete derült ki, hogy a szóbelik elmaradnak, addig bizonytalanságban kellett készülnie a fiataloknak.

A Móricz Zsigmond Gimnázium frissen érettségiző diákjait kérdeztem egy gyors exit poll erejéig, milyen volt számukra ez az időszak, hogyan tovább, és mi a legnagyobb csalódás.

A belépésnél fertőtlenítettük a kezünket, és ha kimentünk a folyósra maszkot vettünk. Egyébként nem volt nehéz, szerintem nekem meglesz az ötös, aztán már csak a töri van holnap, és végeztem” – meséli Bálint, aki szerint jóval nehezebb volt megugrani a távtanítást, mint most az érettségit.

Betti szerint viszont nehéz volt a matek, ha a kettes megvan, már nyert ügye van. Ő még a történelem miatt is izgulhat, azt mondja, abban sem túl erős.  „Szerencse, hogy most nem lesznek szóbelik, nekem ez jól jön, de van aki meg abban erősebb. Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó lenne” – meséli ő, aki leginkább az elmaradt ballagást siratja, na meg az utána jövő bulit.

Az is kiderül, hogy többeknek gondot okozott, hogy nem igazán volt lehetőségük rendesen készülni, nem könnyű úgy tanulni, hogy hétről-hétre csepegtetik az információkat. „A tesóm hónapokig tanult az előrehozott érettségire, aztán kiderült, teljesen feleslegesen. Pedig jól jött volna neki, ha előbbre tud hozni legalább egy tantárgyat”  – mesélte Zsanett, aki közepesre értékelte a teljesítményét, de mint mondja, ebből nem visz pontot, így alapvetően nem izgul.

Ahogy az lenni szokott, a fiatalok egymással beszélik meg, mi volt nehéz, mi volt könnyű, mit kellett volna az ötödik feladathoz írni, és miért nem jó a hatodikra a válasz. Meglepő módon kevesekért jönnek a szülők – a prekoncepcióm az volt, hogy ott várják őket a suli előtt – sőt, még rendőr sincs a környéken. „Reggel volt itt két rendőr, de hamar elmentek, szóltak a dohányosoknak, hogy álljanak egymástól messzebb, és ennyi. Nem vitték túlzásba a dolgokat” – meséli egy srác, akit láthatóan szintén nem viselt meg a megmérettetés.

Az általam megkérdezettek többsége inkább az elmaradt ballagást siratja, illetve a felvételi miatt izgul, meg persze a karanténon morog, különös tekintettel arra, hogy az ország nagy része már kimehet, a Pest megyeiek viszont kuksolhatnak otthon. „Még a legantiszociálisabbak is unják az otthon ülést, kegyetlen az egész” – dörmögi egy hang, aki szerint rajtuk tesztelik a nyájimmunitást. „Biztosan köztünk fog ez fertőzni, de mi ugye a nagy számok törvénye alapján nem leszünk nagyon betegek. Az azért nem hiányzik, hogy két hétig otthon feküdjek” – mondja, majd elsiet, mert várja a haverja.

(zzs)

További cikkeink a témában