Ugrás a tartalomhoz

A Dunakorzó átalakítási terveiről

Elkészültek a látványtervek, amelyek bemutatják, hogyan nézhet ki a jövőben Szentendrén a Dunakorzó. A turisztikai rendezvények évről-évre növekvő népszerűsége miatt nagy szükség van a víz közelébe lefutó lépcsők és a rézsűkben kiülő felületek megépítésére. 

A régi földgát és térdfalának lebontásával a Dunakorzón jelentősen csökkent a szabad kiülési lehetőség. A fasor alá kihelyezett padok ülőhelyei és a nyári ideiglenes napágyak szép időben is gyorsan megtelnek, a rendezvények alatt pedig világosan látszik, hogy nem elegendők. A megoldás a víz közelébe lefutó lépcsők és a vízoldali rézsűkben kiülő felületek megépítése lehet. 

– Ugyan a Kacsakő előtti partszakaszon van lehetőség megérinteni a Duna vizét, de a Dunakorzó esetében is szeretnénk biztonságos és kényelmes felületet biztosítva, minél közelebb engedni az embereket a Dunához – tudatta lapunkkal Dajka Péter építész, a Puhl és Dajka Építész Iroda munkatársa, akik a felújítás látványterveit készítették.

 Az új javaslat szerint a szervizút és a mobilgát vonala közötti területen, a Péter Pál utca és a Bercsényi utca között egy lépcsősorokkal és növénykazettákkal megszakított kiülősor készül. Ez a kiülősor mind a szervizút, mind a Dunakorzó sétány felől könnyen megközelíthető lesz. A szervizút alatti területen az utcák vonalában kialakított lépcsők lefutnak a Duna irányába. Ugyan a teljes felület árvízi oldalon épül, de olyan magasan helyezkedik el, hogy az árvízi elöntés veszélye kisebb, így a fenntartási vagy helyreállítási költség is vállalható kockázatot jelent. 

A kiülők felületei – megfelelő alapra helyezett – előregyártott finombeton elemekből épülnek, melyeket lépcsős vasbeton lemezre rögzítenek.  A finombeton elemek fehércementtel készülnek, speciális receptúrával zsaluzattal, így homogén, kőfelülethez hasonló, igényes megjelenésű és nem mellékesen, csúszásmentes felületük lesz. 

A kiülők a felületük szélességéből adódóan nem csak ücsörgésre lesznek alkalmasak, hanem le is lehet rájuk feküdni (napozni vagy pihenni), vagy akár kisebb csoport is összegyűlhet, beszélgethet, piknikezhet. A felületek közötti szintkülönbség sehol nem éri el a balesetveszélyesnek számító magasságot, így a gyerekek kezét is el lehet engedni.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.