Ugrás a tartalomhoz

SPORT

A buhurt mestere

Izgalmas sportnak hódol Láng Endre Oszkár. A Ferences Gimnázium 9. osztályos tanulója egy hagyományos középkori lovagi sportban, a buhurtban jeleskedik.

A kardvívással rokon buhurt eredetileg egy középkori lovagi sport, melyet napjainkban is űznek. Két egyenlő létszámú lovagokból álló csapat mérkőzik meg egymással korhű páncélzatban. A cél az ellenfél lefegyverzése, foglyul ejtése vagy föladásra kényszerítése. Mint minden sport, ez a hagyományos lovagi sport is változott az idők során. A klasszikus páncélos „full-kontakt” történelmi vívás mellett ma már rendeznek úgynevezett „sort buhurt” versenyeket, ahol a sportolók a fém fegyverek és páncél helyett polifoam borítású karddal, pajzzsal és testvédő páncélzattal mérkőznek meg. A párbaj célja itt az ellenfél testére és fejére bevitt találat. 

Láng Endre Oszkár hatéves korától tagja, 2022 óta fegyvernöke a Visegrádi Szent György lovagrend apródiskolájának. Az idei évben négy buhurt vívóbajnokságon indult el, amiből hármat megnyert, a negyediken 2. helyezést ért el.

Eredményei:

Történelmi sportok sportágválasztó napja Szentes, nagyhegyi Íjász-grund, 2023. május 13.:

Soft Buhurt ifi kategóriában 1. helyezés.

Lánglovagok és hagyományőrzők nemzetközi találkozója Bonyhád, 2023 május 27.:

Soft Buhurt ifi kategóriában 1. helyezés.

Visegrádi Viadalok – Tournament of Visegrád, 2023. július 7. 

Soft Vívóverseny ifi kategória 2. helyezés.

A vívóverseny mellett a tornapályán folyó lovagi tornákon gyalogos, fegyvernöki fellépésein és a Torda Egyesület fellépő lovascsapatában is helytállt.

Máré-Vár Magyaregregy, 2023 október 28-29.:

Buhurt felnőtt kategóriában 1. helyezés a legfiatalabb indulóként. Ebben a versenyben már fém fegyverekkel és páncéllal versenyzett.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Láng Endre Oszkár saját fotója

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Dobogóra ugrottak a lányok című bejegyzéshez

Dobogóra ugrottak a lányok

Az Országos egyéni és Egyköteles Kötélugró Bajnokságot Soroksáron rendezték meg 2023. november 4-5-én. A Szentendrei Kenguru Kötélugró DSK három korcsoportban képviseltette magát, lányaink kiemelkedően teljesítettek.