Ugrás a tartalomhoz

Városi kitüntetéseket adtak át augusztus 20-án

Szentendre Város Díszpolgára és Pro Urbe-díjakat adtak át

Az augusztus 20-i ünnepségen a városvezetés Endrei Juditnak, a korábbi televíziós műsorvezetőnek adta át a Szentendre Város Díszpolgára kitüntetést. Endrei Judit alapítója az Első Szentendrei Női Szalon Egyesületnek, a covid időszakában a Szentendréért Közalapítvány jószolgálati nagyköveteként segítette a várost, és nem mellesleg mára országos mozgalommá fejlődött gyalogló közösséget épített. Közösségszervező ereje legendás. Szenvedélye az utazás, és épp hetedik könyvénél tart, aminek beszédes már a címe is: Kor-határtalanul. De bárhová utazik is, mindig hazatér Szentendrére. 

Pro Urbe Emlékérmet kapott az önkormányzat Családvédelmi Munkacsoportja. Ennek vezetője Both Piroska, aki munkatársaival, Bethlen Bélánéval, Kovács Miklósnéval és Merganz Jánosnéval hosszú évek óta segítik az önkormányzat döntéselőkészítő munkáját. Szociális érzékenységük, lokálpatriotizmusuk és szakmailag is kiváló, lelkiismeretes munkájuk megkérdőjelezhetetlen. A munkacsoport nemcsak véleményezi a pályázatokat, hanem környezettanulmányokat is végez, közvetlenül megtapasztalva a pályázók életkörülményeit. A tagok tájékoztatást és tanácsokat adnak a rászoruló szentendreieknek. Munkájukra még egyszer sem érkezett panasz. 

Pro Urbe Emlékérmet vehetett át Gerőcs Katalin, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke. Az egészségügy különböző területein dolgozva legfontosabb feladatának az egészségmegőrzést, a prevenció népszerűsítését tekinti. A Kistérségi Civil Kerekasztal egyik létrehozója, húsz éve elnöke az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának. Tíz éve az Egészséges Városok Kárpátmedencei Egyesülete Igazgatótanácsának, hat éve a Magyarország Átfogó Szűrőprogramja szakmai bizottságának tagja. A WHO Egészséges Városok Hálózatában ő képviseli városunkat.

Ugyancsak Pro Urbe Emlékérmmel tüntették ki Dani Zoltánt, a Japánkert Magyarország Egyesület elnökét. A kertépítő szakember elkötelezettségét mutatja, hogy nem adta fel a szentendrei japánkert megvalósításának ötletét akkor sem, amikor 2010-ben a városvezetés nem volt különösebben lelkes az elképzelésétől. A 2013 és 2015 között megépített új és teljesen sajátos térkoncepciót bemutató park ma kedvelt turisztikai látványossága Szentendrének. Dani Zoltán szavait idézve: „Városaink és épített környezetünk fejlődését átgondolva egy olyan új és teljesen sajátos térkoncepciót képviselünk, amely forradalmasíthatja a modern világ építészetét, és nagymértékben hozzájárul életszínvonalunk emelkedéséhez.”

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. szeptember 13-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Bácsi Róbert László

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.