Ugrás a tartalomhoz

Városházi köszöntő Aknay János 70. születésnapján

Aknay János Kossuth-díjas festőművészt, Szentendre Város Díszpolgárát, a MAOE elnökét köszöntötte a Városházán 70. születésnapja alkalmából Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester 2019. február 26-án.

Aknay János festőművészt a polgármesteri irodában várta pezsgős koccintásra és beszélgetésre Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Kóbor Edit protokollvezető. A jókedvű eszmecserén nem hétköznapi ajándékkal lepték meg a művészt: városunk kiváló iparművészei, a Szankovits-család míves bicskája rejtőzött a fadobozban.  A mondás azt tartja: kést nem illik ajándékba adni, mert elvágja a barátságot, ám van rá ellenszer, egy pénzérmével megváltható a babona. Az ajándékért tehát jelképesen 10 forintot adott át a művész. Nem véletlenül esett a választás a szokatlan ajándékra, hiszen – talán nem mindenki tudja, hogy – Aknay János gyerekkora óta megszállottan gyűjti a különböző fegyvereket, kardokat, szablyákat. Most tehát újabb taggal bővült a több mint negyven értékes, eredeti fegyverből álló gyűjtemény.

A számos díjjal kitüntetett művészt ünnepi kiállításokkal is köszöntik a napokban. Február 28-án Szegeden, a Reök-palotában nyílik meg  Égi és földi geometria címmel nagyszabású, átfogó és életmű-jellegű kiállítása 70. születésnapja alkalmából, március 13-tól pedig Szentendrén, a MANK Galéria Szentendrétől Marosvásárhelyig című kiállításán látható negyven alkotása.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.