Ugrás a tartalomhoz

Változások a hulladékgazdálkodásban

Ingyen cseréli szabványos 60 literesre az eddig 50 literes hulladékgyűjtőt használók edényét az önkormányzat – erről döntött rendkívüli ülésén a képviselő-testület csütörtökön. Az egyetlen napirendi pont a hulladékgazdálkodási rendelet volt, melyet több tekintetben módosítottak. A 60 literes gyűjtőedényt a háztartásban élők számától függetlenül használhatják a szentendreiek.

Rendkívüli testületi ülést tartott a képviselői-testület március 28-án, melyen egyetlen napirendi pontként a hulladékgazdálkodási rendelet módosításáról szavaztak. A legutóbbi rendeletmódosítás alapján 60 literes kukaméretre kizárólag az egyedül élők szerződhetnek, a több személyes háztartásokban legalább 80 literes kukaméretet kell használni. A módosítás után számos lakossági észrevétel érkezett, miszerint városunkban az átlagosnál elterjedtebb szelektív hulladékgyűjtésnek és komposztálásnak köszönhetően a többszemélyes háztartásokban is kevesebb hulladék termelődik, így számukra is elegendő a 60 literes hulladékgyűjtő edény.

A környezettudatos lakossági magatartás ösztönzése és támogatása érdekében ezért a képviselők úgy módosították a rendeletet, hogy a legkisebb választható hulladékgyűjtő edény űrmértéke egységesen 60 liter legyen, függetlenül attól, hogy a szerződő háztartásában hányan élnek. Az idei évtől tehát kizárólag a szabványos, 60 literes gyűjtőedényeket ürítik, és a közszolgáltatási díjat is ez alapján kell megfizetni.
Szentendrén jelenleg kb. 800 háztartásban használnak 50 literes hulladékgyűjtő edényt, akik számára több ezer Ft-os költséget jelentene az új kuka megvásárlása. Mivel az hulladékgyűjtőket önhibájukon kívül kell lecserélniük, számukra az önkormányzat ingyen biztosítja a 60 literes hulladékgyűjtőket (mint ahogyan a lakótelepieknek is biztosítja a VSZ nZrt.). A kukákat az önkormányzat szerzi be, és a Városi Szolgáltató Szabadkai utcai telephelyén lehet majd átvenni. A döntés következtében csökken a lakosok adminisztratív terhei is, mivel a továbbiakban nem lesz szükség az egyedül élés igazolására.
A tapasztalatok szerint sajnos vannak olyan lakosok, akik vagy nem kötöttek még közszolgáltatási szerződést, vagy a szerződött mennyiségnél több hulladékot helyeznek ki. A rendeletmódosítással egyidejűleg Városi Szolgáltató megkezdi ezen háztartások felkutatását, és intézkedéseket tesz a szankcionálásukra.

További cikkeink a témában