Ugrás a tartalomhoz

Vajda Lajos Szentendréje – Vajda motívumvilágának nyomában

A Vajda Múzeum új kiállítása a művész egy-egy alkotását Szentendre ikonikus részleteivel kapcsolja össze. A motívumok megtermékenyítő hatását, továbbélését szentendrei művészek – Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István – alkotásain keresztül mutatja be a tárlat.

Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott Vajda progresszív művészeti szemléletére. A Vajda Szentendréje című kiállítás, az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatva, a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.
Vajda Lajos viszonya Szentendre városképéhez, a település sajátos hangulatához, a helyi hagyományhoz és a különböző motívumokhoz folyamatosan változott – az útkeresés korai éveiben főleg a város „nagy látványai” foglalkoztatták a művészt, majd egyre közelebbről, a részletekre fókuszálva vizsgálta a település épített örökségét: a temetőket, a Szamárhegy utcáinak apró részleteit, gyorsan elmúló népi emlékeket. 1938-tól soha többé nem jelent meg a város egyetlen fragmentuma sem művein. Vajda életműve híven tükrözi a tradícióból táplálkozó progresszió útjait, a múlt avantgárd szemléletű megújításának lehetőségét.
A motívumok megtermékenyítő hatását és vándorlását egy kiemelt példán keresztül mutatja be az utolsó terem, ahol Vajda művészetének egyik alapvető jelképét, az ikon- és pléhkrisztusból kialakult bábufigura eredetét, majd az 1968 és 1975 közötti időszakban a szentendrei művészek körében történő továbbélését és formai-tartalmi módosulásait tárja fel.

Kiállító művészek: VAJDA LAJOS, Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István.

Vajda Lajos: Szigetmonostori ablak, 1935.

Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

Vajda Lajos Szentendréje 

2023.11.12. – 2024.09.08.

csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

 

November 11. szombat, 16:00

RENDHAGYÓ MEGNYITÓ TÁRLATVEZETÉSSEL

Szabó Noémi művészettörténész tárlatvezetése a megújult kiállításon.

Regisztráció szükséges:  regisztracio@muzeumicentrum.hu

További információ: https://fb.me/e/1jJlY7dln

 

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

11.19. vasárnap 10:00
Családi nap | Szentendrei motívumkereső

12.16. szombat 13:00
Advent a múzeumban | Vendégségben Szentendrén

01.19. péntek 16:00
Novotny Tihamér művészettörténész tárlatvezetése

 

Képkredit:

Vajda Lajos: Rácsos ház csendélettel, 1936., magántulajdon

 

 

 

 

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.