Ugrás a tartalomhoz

Vadász Györgyre emlékezünk

Kilencvenegy éves korában elhunyt Vadász György Ybl-, Kossuth- és Príma Primissima díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze. 

Olyan kiemelkedő építészeti munkák fűződnek nevéhez, mint a Mohácsi Nemzeti Sírkert, a Muhi Csata Emlékműve, a Zalaegerszegi „Csipkeházak”, Pásztó és Baja városközpontja, a Gellérthegyi Víztároló, a Hannoveri Expo magyar pavilonja, de ő tervezte a Balassagyarmati templomot, vagy az Esztergomi Grand Hotelt és a Radnóti Miklós Művelődési Házat Budapesten. 1991-ben hozta létre saját építészirodáját a fővárosban, Vadász és Társai Építőművész Kft. néven, melynek 2000-ig volt a vezetője. Húsz évvel ezelőtt költözött Szentendrére. A város kulturális életében aktívan jelen volt. 

-Az elmúlt húsz év során nagyon sok kiállításmegnyitón és kulturális programon részt vett. Nagyon szerette például a Dunán a gyertyaúsztatást. Számtalan művészbarátja lakik Szentendrén – idézi fel fia, Vadász Bence, aki maga is építész lett. 

Saját családi házát a Moulin Rouge ihlette

Vadász György munkáinak meghatározó csoportját adják a lakóházak, illetve a városléptékű beépítések, ezek közül számos alkotás a posztmodern jegyében született. Több egyedi hangulatú házat tervezett Szentendrén. A pilisi erdő szélén, a Zsálya utcában álló, saját modern családi házával több rangos építészeti díjat nyert, köztük 1996-ban az Év-háza elismerést. 2007-ben szintén tervezett egy különleges hangulatú családi házat saját magának és feleségének a Barackvirág utcában. 

-Ez egy teljesen kör alakú, bordó színű épület, kúppal a tetején. Messziről talán egy boroshordóra vagy régi malomra emlékeztet. A házat a Moulin Rouge ihlette – tudjuk meg kisebbik fiától.

Verseket írt, rajzolt és zongorázott 

Vadász György nagyon szerette Szentendre belvárosának különleges hangulatát, az éttermeket, kávézókat. A Határcsárda volt a törzshelye, ahová betérve mindig várta a kedvenc halászleve. Az építészet mellett verseket írt, rajzolt, zongorázott, tanított, autókázott és szkanderozott. 

-Szerette az életet, a hivatását, a hazáját, a családját és a barátait. Szeretett és szerették. Az egyik utolsó szívvel és lélekkel alkotó polihisztor távozott el személyében. De mi nem eresztjük el a kezét – ezekkel a szavakkal búcsúzik édesapjától Vadász Bence. 

Unokája is építész lett

Nagyon büszke volt a családjára, hiszen ahogy ő is édesapja nyomdokaiba lépett az építész pályán, úgy fiai is követik őt nagy sikerrel. Nagyobbik fia, ifjabb Vadász György statikus, vezető tervező, második fia Vadász Bence szintén építész. Unokája Vadász Balázs pedig már a negyedik generációt képviseli a család építészei között.

 

További cikkeink a témában