Ugrás a tartalomhoz

Ürményi-Hamar Lehel kiállítása Szentendrén

Kiállítás időpontja: 2023. október 26. este 8 óra

Helyszíne: Erdész Galéria és Design, Szentendre, Bercsényi u. 4. 

Megnyitó beszédet mond Bogyay Katalin, nagykövet, a magyar ENSZ társaság elnöke

Ürményi-Hamar Lehel magyar származású francia művész. Sopronban nőtt fel igen gazdag családban. 1950-ig a Budapesti Grafikai Iskola diákja volt, de a középiskola elvégzése után nem tanulhatott tovább származása miatt. Ezután három évet töltött sorkatonai szolgálatban, ahol hamar felfedezték rajztehetségét. Lenin, Sztálin és a rezsim propagandarendezvényeinek transzparenseit kellett megfestenie. Ezután egy olyan állami céghez került, ahol film- és színházi plakátokat készített. Ebből az időszakból származnak a monumentális festmények alkotásáról szóló tapasztalatai is. 1956 októberében, a forradalom alatt kénytelen volt elhagyni hazáját, miután letartóztatták a kommunista propagandaplakátok letépése miatt. Ausztrián keresztül Nyugatra menekült, és végül Franciaországba költözött, ahol ismerte a festőket, a színházat és a mozit. Tanulmányait a párizsi Ecole Supérieure des Beaux Arts-ban folytatta 1962-ig. 1959-ben, 1960-ban, 1961-ben és 1962-ben első díjat nyert a Cité Universitaire Internationale-n. A párizsi Beaux Arts-ban eltöltött 5 év után 3 évre Rómába ment, ahol ismét első díjat nyert a Privernóban, Sperlongában, Rómában, és 1963-ban megrendezte első önálló kiállítását. Ezután kihasználta a szabadság adta lehetőségeket, amelyet politikai menekültstátusza biztosított számára, és beutazta Európát, különösen Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát és Angliát. Majd egyéni és csoportos kiállítások hosszú sora következett.  1982-ben megkapta a francia állampolgárságot, 1982-ben  francia Kulturális Ügyek Minisztériuma hivatásos művészként ismerte el.

Attól kezdve, hogy 1956-ban Párizsba érkezett, gyakori vendége volt Michel Gyarmathynak, a Folies Bergères igazgatójának, ahol a híres művészek többségével találkozott. Sok képe született Gyarmathy modelljei alapján. Egyik legmegindítóbb emléke az, hogy Michel Gyarmathy felkérte Joséphine Backert, hogy énekeljen el mindkettőjüknek magyarul egy dalt, amelyet az egyik budapesti revüjéből választott. Barátságot kötött Bogyay Katalinnal is, és végigkísérte ragyogó pályafutását.

Lehel munkái számos magángyűjteményben megtalálhatók Párizsban, New Yorkban, Floridában és Budapesten. 2000 óta a párizsi Espace Cinko fő alkotója és animátora. Ma is alkot, anélkül, hogy a képeit el akarná adni.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.