Ugrás a tartalomhoz

Ünnepélyes alapkőletétel a Skanzenben

Erdély tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A nagyszabású fejlesztés megkezdését jelképező alapkövet 2018. október 16-án Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Cseri Miklós, a szentendrei Skanzen főigazgatója helyezte el a felépülő épületegyüttes központi szakrális épületében, a nyárádgálfalvai unitárius templom talapzatán.

Fekete Péter ünnepi beszédében kiemelte, hogy „egy olyan építkezés alapkövét helyezhettük el, amely közelebb hozza Erdélyt Magyarországhoz, az erdélyi hagyományt és gondolkodást a magyarországihoz.” Cseri Miklós hangsúlyozta, hogy „tizenöt-tizenhat év közös munkája, kutatásai realizálódnak ebben a pillanatban. A legfontosabb szándék pedig az értékmentés: Erdély épített, tárgyi és szellemi örökségének megismertetése, különös tekintettel a Trianon utáni magyarság sorsának bemutatására egészen napjainkig.”

A Skanzen küldetése a magyar nyelvterületen élő etnikai, kulturális csoportok népi építészetének, életmódjának és tárgyi világának bemutatása. Ezt áttelepített épületekkel, berendezett enteriőrökkel, új kiállítási és bemutatási technológiákkal éri el.

Az elkészülő épületegyüttes nemcsak Erdély, a Partium és Moldva népi építészetét és tárgykultúráját mutatja majd be, hanem szellemi örökségét, nemzetiségi és vallási sokszínűségét, oktatását is. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély 103 ezer km²es területének tizenhét földrajzi egységét – a Szilágyságtól Kalotaszegen át Gyimesig, Háromszéktől Gyergyóig – huszonegy portába sűrítve, áttelepített vagy másolatban fölépülő épületekkel kívánja bemutatni. Az épületek között szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena (juhok nyári szálláshelye) – tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét. Bepillantást nyerhetünk nemcsak az erdélyi falu, hanem a Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely méretű erdélyi városok lakóinak életébe is. A múzeum a szabadtéri muzeológia megújuló eszközeivel reprezentálja Erdély sokarcúságát, az ott élő emberek természeti környezettel való szoros kapcsolatát is. A fejlesztés során a hatvan hektáros terület tizenöt hektárral növekszik, a jelenlegi 312 épület 124 épülettel és 25-30 ezer műtárggyal bővül. A nagyközönség előtt várhatóan 2022-ben nyílik meg a kiállításegyüttes.

További információ az Erdély épületegyüttestől itt olvasható.

További cikkeink a témában