Ugrás a tartalomhoz

Ünnepeljünk együtt ezernyi apró mécses fényében!

Ezernyi apró mécses fényével ünnepli az Ivan dant június 25-én szombaton a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Keresztelő Szent János ünnepén erre az alkalomra a Templomdombon, a Fő téren és a Duna korzón több ezer mécsest helyeznek ki önkéntesek, hogy ünnepivé varázsolják Szentendre óvárosát. Benkovits György hívását olvashatják.

Anno Szentendrén a templomfalak fülkéiben pislákoló mécsesek, a sok ágú gyertyatartókban álló karvastagságú ünnepi gyertyák, a Márton napi és más ünnepi felvonulások lámpásai, ahogy Nepomuki Szent János ünnepén a Duna vízére tett szurokba mártott égő kis szalma-koszorúk is, mind-mind az ünnepek elmaradhatatlan jelei voltak. Ivan dan alkalmával az éj sötétjében is sokfelé világítottak Szent Iván-fényei, hiszen „János küldetése arról szól, hogy tanúskodjon a világosságról.”

A járvány és határainknál dúló háború áldozataira emlékezve és a mielőbbi békére vágyva a szentendreieket arra hívjuk, hogy akár csak egyetlen mécses meggyújtásával is fejezzék ki együttérzésüket, ezekkel a pici lángocskákkal űzzük el közösen a sötétséget. 

Abban bízunk, hogy a mai szentendreiek is befogadnak egy olyan ünnepet, amely kevés pénzből, de sok önkéntes segítő munkájával születik. Nem olyan látványos és hangos, mint egy mai fesztivál, de talán így is vonzó lehet!

A program délután négy órakor ünnepi misével kezdődik és este fél nyolctól kezdjük el a mécseseket kiraknia a Templomdombon és a közterekre, amelyhez segítő kezeket várunk!  

Azt szeretnénk, ha ez a szentendrei ünnep hasonlatos lenne a pisaihoz. A Lungarno parti köztereken, házakban, vendéglőkben az ünnep százezer mécsesének szuggesztív ereje varázsolja el az éjszakát. A családok, barátok együtt vacsoráznak, beszélgetnek. Jöjjenek el önök is családjukkal, barátiakkal ezen az estén Szentendre óvárosába és sétáljanak fel a Templomdombra, a mécsesekkel megvilágított esti partra, üljenek le valamelyik vendéglő teraszán.  Hozzanak magukkal lámpást, hogy azok imbolygó fényei tovább gazdagítsák a látványt!  Megkértük a vendéglőket, vegyenek fel étlapjukra egy-egy jellegzetes szentendrei dalmát étel, amelyhez recept-ajánlást is adtunk. A Duna korzó sátraiban önkénteseink ételkóstolót tartanak, és a Kőhegy bor is ott lesz a parton Szentendre boraival. A Vigad Együttes zenél majd a Riverside pontonon és a Horvát Hagyományőrző Táncegyüttes mutat be néhány spliti táncot. 

Nagy álmunk, hogy egyszer ez az ünnep, amely közösségünk több évszázados fiestája és Szentendre búcsúja, megőrizve mediterrán jellegét, Szentendre lélekmozdító látványossága és a szentendreiek közös Szent Iván ünnepe lesz.

Az előkészület részletekről június 25-ig folyamatosan tájékoztatást adunk a
Szentendrei Dalmátok Facebook oldalon, és ugyanitt lehet jelentkezni
a mécsesek kirakására is.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

További cikkeink a témában