Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett az Idősügyi Tanács

A Szentendrei Idősügyi Tanács Verseghi-Nagy Miklós polgármester elnökletével 2019. január 22-én, a Városháza dísztermében megtartotta idei első fórumát. A fórumon részt vettek a szentendrei Nyugdíjas Egyesületek és a Gondozási Központ vezetői, tagjai. A fórumon ismertették az idei évre kidolgozott, kimondottan idősek számára elérhető sport, egészségmegőrző, oktatási, kulturális és közösségi programokat.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester, IT elnök köszöntötte a vendégeket, és most is, ahogy a korábbi években, biztosította a klubokat, egyesületeket a támogatásáról, ami nemcsak anyagi támogatást jelent, hiszen a város polgármestere mindig örömmel látogat el a programokra.
Petricskó Zoltán általános alpolgármester felvázolta a város időseket érintő további fejlődési irányait. Kiemelte a Gondozási Központ kiváló munkáját, illetve elmondta, hogy rendkívül fontosnak tartja az önkormányzat az idősekkel való törődést, ami nem csak az aktív korúakat, hanem a passzív helyzetben lévő időseket is érinti.

Közösség
Kóbor Edit protokollvezető és Szontagh Kinga társadalmi kapcsolatok referens a városi programokra hívták fel a figyelmet, és részletes tájékoztatást adtak az idősek számára elérhető aktív kikapcsolódási lehetőségekről. Ismertették az idei évre kidolgozott, kimondottan idősek számára elérhető sport, oktatási, kulturális és közösségi programokat. A teljesség igénye nélkül: februárban szenior sakkverseny, áprilisban futóverseny, májusban operettgála, júniusban szenior ping pong bajnokság, júliusban halászléfőző verseny, szeptemberben kerékpárverseny, kedvezményes vásárok és decemberben karácsonyi program várja a nyugdíjas korosztályt.

Egészség
Az Egészséges Városért Közalapítvány aktualitásairól ismertette a megjelenteket Gerőcs Katalin EVK elnök. Tájékoztatott az Egészségfejlesztési Iroda és a SzeVIP Praxisközösség működéséről, valamint az elérhető programokról. A közalapítvány elnökének célja a kapcsolatok kiépítése a helyi idősklubokkal, egyesületekkel, közösségekkel, hogy minél szélesebb kört érhessenek el a programokkal. Az ismertetőt az EFI ről és praxisprogramokról nagy örömmel és várakozással fogadták a megjelentek, és alig várják, hogy részt vehessenek a prevenciós programokban. Az EFI programjairól bővebben az alábbi linken olvashatnak: http://efi.szentendre.hu/index.php/rolunk/

Biztonság
Kovács László rendőrkapitány fontos információkat osztott meg a megjelentekkel. A sajnos egyre gyakoribb, és főleg időseket megcélzó telefonos, ún. „unokázós” csalók módszereire, az ezzel kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet. Arra kérte az időseket, ha idegenek telefonálnak, és bajbajutott rokonokra hivatkozva segítséget, pénzt kérnek, legyenek gyanakvóak, mindig ellenőrizzék, hogy valóban bajban van-e a családtagjuk. Kapcsolódó írásunk: itt.

Oktatás
A szenior korúak oktatási programját, az Aranykor Központ féléves tervét ismertette Jászberényi József, a központ elnöke.
Az Aranykor Központ a 14. félévét kezdte meg idén januárban az 50+ korosztály fizikai és szellemi frissességének megőrzése érdekében. Az ingyenes előadások mellett kedvezményes nyelvtanulási lehetőség, sportprogramok, számítástechnikai tanfolyamok várják az érdeklődőket.
Információ a programokról: http://korkozpont.szentendre.hu/

További cikkeink a témában