Ugrás a tartalomhoz

Újdonságok a szentendrei P’Art Moziban

Az Art-Mozi Egyesület tagjaként működő P’Art Mozi kínálatában minden olyan filmet láthatnak a nézők, amelyet a budapesti művészmozikban is játszanak. A művészfilmek vetítése mellett közönségfilmek, filmklubok és közönségtalálkozók is színesítik a programot, melyek egyre népszerűbbek a szentendreiek körében.

Gerai Dóra, a mozi vezetője lapunknak elmondta, hogy a Covid alatt a nézőszám jelentősen csökkent, de az utóbbi évben sikerült visszatornázni magukat a járvány előtti szintre.  A moziban olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy igényes, hangulatos közegbe érkezzenek a nézők. Nemrégiben a nézőtéri székeket és a klubszoba bútorait átkárpitozták, de renoválták a folyosói székeket is.  Beszereltek légkondicionálókat, hogy nyáron is használhatóak legyenek a mozi helyiségei. A legnagyobb beruházás azonban a vetítőgép volt, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásával sikerült megvenni és beszerelni. Az új korszerű vetítőgép újabb tíz évre biztosítja a mozi folyamatos működését.

– A mozi világa folyamatosan változik – mondja Gerai Dóra mozivezető. – Nagy kérdés például, hogy a streaming-szolgáltatások térnyerése hogyan befolyásolja majd a jövőt. Mi az, ami miatt a nézők az otthoni filmnézés helyett továbbra is a mozitermet választják majd. Szerintünk ez maga a moziélmény, valamint a közösségi filmnézés élménye lehet. A mi mozink egy olyan kulturális színtér, amely más kortárs művészeti ágaknak is helyet biztosít. Próbálunk az új igényeknek megfelelni, és olyan programokat szervezni, amelyek még inkább vonzóvá teszik a mozit. Az előtér és a klubszoba falait havonta megújuló kiállítás ékesíti, amelyekhez megnyitókat szervezünk. Négy filmklub és egy filmeken alapuló művészeti foglalkozás kapcsolódik a vetítéseinkhez. A nézők körében nagyon kedveltek a közönségtalálkozók is, ahová a filmek alkotóit és szereplőit szoktuk meghívni. Premier előtti vetítésekkel is igyekszünk kedveskedni a szentendreieknek, ilyenkor egy-egy filmet a hivatalos bemutató, azaz premier előtt hozunk el a moziba. A célunk az, hogy minden alkotást megtaláljanak kínálatunkban, így minket válasszanak a budapesti mozik helyett. Az idősebbekre is gondoltunk, ezért kitaláltuk a Senior szerdákat, ahová a nyugdíjas korosztályt várjuk, és szerencsére, úgy tűnik, egyre többen találnak rá erre a programra.

Különösen jóleső érzés, hogy sikerült a gyerekeket is megszólítanunk. Kölyökmozi sorozatunk három éve indult, és ennek köszönhetően nagyon sok kisgyerek látogat el hozzánk, ami fontos része a kultúrára való nevelésnek. Ma már tíz településről, Óbudától Visegrádig járnak hozzánk diákok matinévetítésekre. 2023-ban 118 Kölyökmozi vetítésen összesen 4143 gyermek vett részt. A Kölyökmozi nemcsak azért hasznos, mert ezzel ki tudjuk használni a délelőtti idősávot, hanem azért is, mert a szülőkhöz is eljut a híre annak, hogy Szentendrén van egy jól működő, a legfrissebb filmkínálatot felvonultató mozi. A gyerekek fantasztikus filmeket láthatnak, melyek részben az ünnepekhez, részben pedig tantárgyi tematikákhoz kapcsolódnak. Jelentkeztünk a Nemzeti Filmiroda által meghirdetett Klassz programba, aminek köszönhetően még kedvezményesebb áron adhatjuk a gyerekeknek a belépőjegyet a klasszikus magyar filmekre. Törekszünk arra, hogy a P’Art Moziban hangulatos terekkel és személyes légkörrel találkozzanak nézőink. A mozi sok éves fennállása óta megalapozta és megerősítette helyét, valamint hírnevét Szentendre és a kistérség kulturális életében.

 

További cikkeink a témában