Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Újabb betelepülési hullám jöhet?

A magyar kormány tavaly karácsonykor új rendeletet fogadott el a tanyákra vonatkozó építési szabályok lazításáról. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az ország bármely pontján lévő mezőgazdasági területen új tanya létesülhessen. Eddig ez csak azokon a tájegységeken valósulhatott meg, ahol hagyományosan magas volt a külterületi tanyán élők aránya. A beépíthetőség a tízszeresére, 30%-ra nőtt a korábbi 3%-ról. A tervezetet december 18.- 25. között lehetett véleményezni, így nem meglepő, ha az építész szakma és az önkormányzatok csak a rendelet márciusi hatályba lépése után szembesültek a változásokkal. 

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szerint katasztrofális következményekkel járhat a városban a rendelet, mert eltűnhet a zöld pufferzóna, a házak pedig a Pilisi Parkerdőig érnének. A város határában 1177 külterületi mezőgazdasági besorolású ingatlan található, amelyken a rendelet értelmében megindulhatna az építkezés. A tulajdonosok egy része már érdeklődött is az önkormányzatnál a lehetőségekről. Ha az érintett ingatlanok csak felén épülne lakóingatlan, az több ezer új lakost és autót jelentene a városban.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a rendelet visszavonását követeli, Szentendre pedig változtatási tilalmat vezetett be a mezőgazdasági területekre, emellett elindította a mezőgazdasági területek építési szabályzatának felülvizsgálatát annak érdekében, hogy szigorúbb szabályokat alkosson.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Bellai László

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.