Ugrás a tartalomhoz

Új bányát terveznek Pilismaróton, Szentendre is érintett lehet

Nemrég derült ki, hogy egy cég homok-kavics bányát tervez Pilismaróton nyitni, a Duna és a 11-es között. A lakosok tiltakoznak, a polgármester lemondott.

A kis dunakanyari településen már régóta tervben volt a bányanyitás, de valamiért a lakosok egészen későn értesültek csak a történtekről, mikorra már környezetvédelmi engedélyt kapott a cég, illetve engedélyezték számára a bányatelek létrehozását. A 122 hektáros terület nagy része az állam tulajdona (100 hektár), a többi része magántulajdonosok kezében van. A bánya nyitása látszólag egy módon kerülhető el, ha a képviselő-testület nem szavazza meg a településrendezési tervet és a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ), mely lehetővé teszi a bánya megnyitását.

A polgármester, Pergel István Csaba támogatja a tervet, amellett érvelve, hogy a bánya nyitása évi 15 millió forint bevételt jelent majd a 2000 fős településnek. A lakosok ezzel szemben a zajtól, megnövekedett forgalomtól, az ingatlanok elértéktelenedésétől tartanak.

Érdekes kérdés, hogy az augusztus 15-ével távozó, Pergel István Csaba összehívja-e a képviselő-testületet, és megszavazza-e a HÉSZ módosítását, vagy sem, illetve egy ilyen helyzetben hogy dönt a jelenleg vezető nélkül maradt testület. Mindeközben a lakosok népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a helyi választási bizottság elnökéhez, amelyet vizsgálnak.

De miért érinti ez Szentendrét?

A kérdés jó. Mindössze azért, mert a tervek szerint a homokot és kavicsot a 11-es úton fogják eljuttatni a tervek szerint az építkezésekre, amely erőteljes forgalomemelkedést fog jelenteni az egyébként is túlterhelt úton, bár a tervek szerint a kő egy része a Dunán keresztül deponálódna.

Hogy mi lesz Pilismaróton, jelenleg nem lehet tudni, de érdemes lesz figyelni az eseményeket.

 

További cikkeink a témában