Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten

Történelmi szárazság, vízkorlátozás, parkolás megváltási díjért, munkaerőhiány

Július végi hírcsokor

Nagyon alacsony a Duna vízszintje, fontos a vízkorlátozás fokozott betartása

A Magyarországot sújtó aszály és a fokozódó hőség miatt július 19-től elsőfokú, majd 22-től másodfokú vízkorlátozást kellett bevezetni 23 településen.A háztartások ivóvízellátásának biztonsága érdekében a kommunális ivóvízhálózatról minden tömlős mosás, locsolás, úttisztítás, medencetöltés tilos nappal és éjszaka is, a 10 m3 napi átlagfogyasztású gazdálkodó szervezeteknek, intézményeknek 10%-kal csökkenteniük kell a napi vízfelhasználásukat.

2022. július 22-én kora délután Pismányt már elérte a vízhiány. A Honvédség megkezdte a víztározók feltöltését, a DMRV Zrt. tájékoztatása szerint  folyamatos a lajtoskocsik kihelyezése is: jelenleg a Cseresznyés úton a Gyertyán és Pálma utca közötti „parkoló” területén, a Cseresznyés út 191. sz. alatti vízműtelep előtt és a Cseresznyés út és Vándor utca sarkon, a Cseresznyés út és Lepke utca sarok, Barackos út buszforduló, az Ösvény utcánál.

Történelmi szárazság

Fotó: parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály. A rendkívüli szárazság és a nagy meleg együtt jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. A Parkerdő felhívja a figyelmet, hogy az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A rendkívüli helyzetben a Parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de az erdőlátogatók segítségére is szükség van: a rendkívüli helyzetben mindenki váljon tűzőrré.

Döntött a testület: kedvezményes parkolás éves megváltási díj ellenében

2023. január 1-től csak regisztrált gépkocsikkal vehető igénybe kedvezményesen I. és II. várakozási övezet. Regisztrálni évente, szentendrei lakóingatlanonként maximum négy járművet lehet. A regisztrált gépjármű, illetve gépjárművek parkolási megváltási díja az I-es, II-es zónában 7.000 Ft/év. A védett övezetben lakó, érvényes behajtási engedéllyel rendelkezők parkolási megváltási díja 2400 Ft lesz évente, ha a II-es övezetben is igénybe akarják venni a kedvezményes parkolást, akkor plusz 4600 forintot kell fizetniük.

A lakosság segítségét kéri a Szentendrei Rendőrkapitányság

A Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétségének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A képeken látható tettesek 2022. július 8-án délután egy budakalászi, állateledelt és állatfelszerelést forgalmazó boltból közel 70 ezer forint értékben loptak etető és itató tálakat. A Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kéri, hogy aki a felvételeken látható nőt/férfiakat felismeri, jelenlegi tartózkodási helyükkel kapcsolatban  információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási-Központját a 06-1-236-2896 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívón!

Munkaerőhiány Pest megyében is

Az előző évihez képest idén 25 százalékkal több állást hirdettek meg a munkaadók a profession.hu-n keresztül, a 2022 elejéhez képest pedig 3 százalékos a növekedés. A vendéglátás hirdetési volumene nőtt a legnagyobb mértékben a tavalyihoz képest: 108 százalékkal több munkavállalót keresnek. Ezt követi az adminisztráció, az asszisztens és irodai munka, amely 56 százalékos növekedéssel megelőzte a szakmunkát. A harmadik legnagyobb növekedés az ügyfélszolgálat és vevőszolgálat hirdetésszámában történt a tavalyi év második negyedévéhez képest.

 

További cikkeink a témában