Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Tömegverekedés, autóban ragadt gyerkőc, és vízkorlátozás – ez történt a héten

július 22-29.

A látszat néha csal

A Blikk számolt be róla, hogy tömegverekedéshez riasztották a szentendrei rendőröket. A Bükkös-patak partján egy csapat fiatal esett egymásnak, és egy kés is előkerült. Ám szerencsére semmi nem az volt, aminek látszott, azaz szó sem volt csetepatéról, vagy vérrontásról. A társaság a Teátrum Szeret, nem szeret című előadásának próbáját tartotta, melyet több helyszínen játszanak. Lőrinczy György, a teátrum igazgatója a Blikknek így nyilatkozott az esetről:  „Az volt a célunk ezzel a darabbal, hogy szentendrei lakosokat és a turistákat megszólítsunk, hogy olyanokkal is szembe jöjjön színházi produkció, zene, tánc, akik nem emiatt érkeztek a városba. Ez ebben az esetben túl jól sikerült. A Chioggiai csetepaté című Goldoni-darab jelenetében a fiúk és a lányok összevesznek. Egy ponton pedig, mivel több száz évvel korábban játszódik, bizony egy kés is előkerül. Bezerédi Bendegúz, a darab rendezője azt találta ki, hogy a lányok sikítva rohanjanak az utcára, hogy „Késelés, késelés, segítsenek!” – mesélt a jelenetről Lőrinczy György, a teátrum igazgatója, aki éppen jelen volt, amikor megérkeztek a rendőrök.” Bár az többször is előfordult, hogy a közeli helyekről férfiak indultak a lányok „megmentésére”, rendőrt ezidáig senki nem hívott. A rend őrei távoztak, a színészek pedig megállapították, hogy életszerű volt az előadásuk.

I. fokú vízkorlátozás van érvényben.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. javaslatára az önkormányzat visszavonta a II. fokú vízkorlátozást. Az ivóvíz szolgáltatás a teljes ellátási területen biztosított – írja a szentendre.hu. Ez alapján jelenleg tilos:

  • a kommunális ivóvízellátó rendszerről házi kertek, gazdálkodó szervezetek és alapítványok oktatási célú üzemi kertjeinek-, közterületek-, közparkok locsolása, öntözése, illetve ezen területeken locsoló- és öntözőberendezések (ide értve a csepegtető berendezéseket is) működtetése 6-23 óra között,
  • a gépjárművek tömlős mosása,
  • járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések üzemeltetése,
  • úszómedencék töltése

A vétlen motoros halt meg, most zárult le a vizsgálat

Egy éve, 2021. július 22-én délután egy motoros haladt a 1112-es úton, Pilisszentlászló felé a Skanzen magasságában. Ám arra nem számított, hogy egy autó bekanyarodik elé, így a szabályosan közlekedő motoros az autó oldalába csapódott. A 43 éves motoros a helyszínen elhunyt. Az autót egy 25 éves nő vezette. A vizsgálatot most zárták le, ebből kiderült, hogy jól belátható útszakaszon történt a baleset, ha a motorost észlelte volna a sofőr, nem következik be a végzetes baleset.  “A szakértő azt is megállapította, a motorkerékpárnak nem volt műszaki hibája, vezetője a megengedett határon belül, 85-90 km/h sebességgel közlekedett. A baleset modellezése alapján a gépkocsi Pilisszentlászló felől haladt a 11112-es úton, a skanzenhez tartozó kapuhoz akart balra kanyarodni. Lassított, majd megkezdte a manővert. A terelővonalon áthajtva vette észre az egyenesen közeledő motorost, ezért gáz adott, miközben a motoros 16 méteres féknyomot égetett az aszfaltba – az ütközés után felborult és meghalt. A szakértő szerint ha a gépkocsivezető nő az érkező motorost időben észleli és a kanyarodást elhalasztja, a balesetet elkerülhette volna, míg a motoros még vészfékezéssel sem védhette volna ki a becsapódást.” – írta a police.hu. A rendőrség átadta az iratokat az ügyészségnek.

Gyerek ragadt egy autóban

Vélhetően a szülők jobban megijedtek, mint az a 3 éves gyermek, akire véletlenül rácsukódott az autó ajtaja. Az Aldi parkolóba kérték Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének segítségét. Öröm az ürömben, hogy a tűzoltók pont a szomszédban voltak, így egy perc alatt a helyszínre értek, miközben a fővárosi hivatásos tűzoltókat is riasztották. Az oldalsó ablakot betörve szabadították ki a gyermeket a tűzolók, akinek első kérése az volt, hogy hadd próbáljon fel egy sisakot.

Címlapkép: Manfred Antranias Zimmer /Pixabay

További cikkeink a témában