Ugrás a tartalomhoz

Tiéd a tavasz!

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei Szentendrei Tavaszi Fesztivál kiemelt programjait 2018. február 21-én a Rózsavölgyi Szalonban. Az eseményen Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester mondott köszöntőt, az előadások alkotóival Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója beszélgetett. 

Idén a meglepően újfajta megközelítéseké, az új bemutatóké és a fiataloké a főszerep. A XXXII. Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai azok a szentendrei középiskolások, akik az Arany János bicentenáriumhoz kapcsolódó Dalos Esztik és Tuba Ferkók drámapedagógiai, összművészeti projekt résztvevői.

Gyürk Dorottya köszöntőjében elmondta, hogy az idei Tavaszi Fesztivál a megújulás jegyében sokszínű programmal mutatkozik be. A két hónapon keresztül tartó programsorban két premier és egy izgalmas összművészeti fesztivál is szerepel, melyben a szentendrei középiskolák diákjainak meghirdetett, Arany János balladaköltészetét feldolgozó Dalos Esztik és Tuba Ferkók projektben készült alkotásokat mutatják be. Az esten fellép a Lóci játszik zenekar.

A sajtó képviselői a Tavaszi Fesztivál három kiemelt programját ismerhették meg közelebbről az alkotókkal zajló beszélgetésből. Március 2-án Arany balladák, arany áriák címmel izgalmas összeállítást láthatnak a nézők Arany legszebb balladáiból és az operairodalom gyöngyszemeiből. Fodor Beatrix és Palerdi Tamás operaénekesek, illetve Györgyi Anna és Vasvári Csaba színész a készülő előadás szakmai kihívásairól beszéltek. – Mintha egy szakaszt kivágnánk az életből vagy a teremtésből, olyan nehéz balladát mondani a színpadon – fogalmazta meg gondolatait Vasvári Csaba az előadással kapcsolatban. – Operaáriát énekelni kellékek, díszletek, jelmezek nélkül, kiragadva a cselekményből, próba elé állít bennünket – mondta el Fodor Beatrix, aki nagy örömmel tér vissza újra Szentendrére. Ő is szereplője volt annak az emlékezetes vizsgaelőadásnak, melyet a MűvészetMalomban mutattak be a Zeneakadémia operatanszakos hallgatóival.

Szendrey Gitta drámainstruktor és Grecsó Zoltán koreográfus az Arany-emlékév kapcsán meghirdetett Dalos Esztik és Tuba Ferkók projekt mentorai a színházi nevelési programjukat mutatták be. A programban Szentendre valamennyi középiskolája részt vesz, s a műhelymunka során inspiráló eszközökkel, drámapedagógiai módszerekkel hívják elő a diákok kreativitását. A fesztiválon Arany balladák ihlette alkotásokat mutatnak be. Lesz performansz, fotó, rajz, festmény, zenei, tánc és színházi produkció, video-vetítés és számos egyedi, ötletes alkotás. Az AranyTavasz fesztivál március 24-én kerül megrendezésre a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

A Tavaszi Fesztivált egy kortárs francia színmű zárja, április 27-én Florian Zeller: A kulisszák mögött című művének magyarországi ősbemutatóját láthatja a közönség a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójában. A darab rendezője, Ördög Tamás szerint az előadás különlegességét az adja, hogy a szereplők a klasszikus szituációkban nemcsak szavaikat, tetteiket, de gondolataikat is feltárják, s ez számtalan pikáns helyzetet szül. A kihangosított gondolatok a kapcsolatok mélyrétegeit tárják fel rengeteg humorral és elgondolkodtató fordulatokkal. A darab aktuális kérdéseket tesz fel: meddig tart egy párkapcsolat, fenntartható-e, milyen határok között tartható. Az előadás szereplői: Isabelle – Spolarics Andrea, Emma – Sztarenki Dóra, Patrick – Vasvári Csaba, Daniel – Kardos Róbert.

Szentendrei TAVASZI Fesztivál

  1. március 2.- április 28.

A fesztivál programja, jegyvásárlás: https://szentendreitavaszifesztival.hu/musor/

Fotók: Deim Balázs

További cikkeink a témában