Ugrás a tartalomhoz

Könyvbemutató: Teremtés – Ferenczy Noémi művészete

A magyar kárpitművészet megújítójaként ismert Ferenczy Noémi művészete előtt tisztelgett a Ferenczy Múzeumi Centrum tavaly februárban nyíló nagyszabású életmű-kiállítása. A nagysikerű kiállítás nyomán készült Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című könyvet először Szentendrén mutatjuk be, augusztus 28-án, pénteken 17 órakor a Ferenczy Múzeumban.

A Szentendréhez több szálon is kötődő művészcsalád tagjainak nem először rendeztek kiállítást a Ferenczy Múzeumban – a tárlat egy olyan sorozat része volt, amelynek korábbi alkalmain Ferenczy Károly és Ferenczy Béni életművével ismerkedhettek meg a látogatók. Ferenczy Noémi műveiből több mint negyven éve – az 1978-as Magyar Nemzeti Galériában rendezett bemutató óta – most először szentelnek önálló kiállítást a nemzetközi szinten is méltán elismert kárpitművész kivételes œuvre-jének.

A kiállítás a különleges szépségű szövött falikárpitok bemutatása mellett az ezekkel megegyező méretű kartonokon és színvázlatokon keresztül engedett betekintést Ferenczy Noémi teljes életművébe és a rá jellemző különleges alkotói folyamatba. A mintegy nyolcvan alkotás egy részét a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének kiemelkedő és ritkán látható darabjai adják, de ezt kiegészítve számos magán- és közgyűjteményből is érkeztek művek Szentendrére. Ferenczy Noémi egyik legértékesebb, különleges szépségű alkotása a Teremtés, mely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből érkezett, a Római Magyar Akadémia jóvoltából a művész négy falikárpitjának nagyméretű kartonja került Szentendrére, a Szent István című monumentális falikárpit, Ferenczy Noémi egyetlen történelmi témájú alkotása pedig Nyíregyházáról, ahol eredetileg a nyíregyházi polgármesteri hivatal falát díszítette.

Ferenczy Noémi munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kimagasló, számos alkotását külföldi gyűjtemények őrzik. A kiállításon látható Nővérek című karton alapján készült falikárpit például a londoni Victoria and Albert Museum tulajdonában van. A ma még lappangó Ferenczy Noémi művek felkutatása a kiállítás megnyitása után is folytatódik.

A májusban bezárt tárlat nyomán elkészült a kivételes életművet bemutató, új kutatási eredményeket is tartalmazó reprezentatív katalógus Bodonyi Emőke kurátor tanulmányával – ami most jelent meg a Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában.

A kötetet szeptember 8-án, kedden 17 órakor az Andrássy úti Írók Boltjában is bemutatják.

További cikkeink a témában