Ugrás a tartalomhoz

Téli útviszonyok, fagyveszély

Vasárnapról hétfőre virradóra volt az idei tél eddigi leghidegebb éjszakája, a következő napokban időszakosan havazás, ónos eső várható. Érdemes óvintézkedéseket tenni a fagykárok megelőzésére, figyelni a környezetünkben élő rászorulókra, a közlekedésben pedig fokozottan ügyelni a téli időjárásnak megfelelő szabályok betartására. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hétfőn az idei tél eddigi leghidegebb éjszakája után a leghidegebb reggelre kelt az ország. Kedd éjfélig délen (fokozatosan egyre inkább a Dunától keletre) időszakos gyenge havazás valószínű.

Kedden a hajnali óráktól nyugat felől kialakulhat csapadék, amelynek intenzitása a reggeli órákban növekedhet és a délelőtti órákban délnyugaton, majd délen ónos eső valószínű időszakosan, amely a hőmérséklet emelkedésével esőbe vált át. Kisebb valószínűséggel akár a Dunántúl északkeleti részén is van esély ónos eső előfordulására a déli órákban a felszíni hőmérsékletek emelkedésének függvényében.

Havazásra legtovább az ország északkeleti harmadában számíthatunk, a csapadék a nap második felében havas esőbe, esőbe válthat át, illetve a lehullott hó olvadni fog. Este eközben az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismételten kialakulhat ónos eső. Összességében legtovább havazás északkeleten várható, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 cm hó hullhat, az északkeleti határ közelében 5 cm feletti hóra is van esély.

A közlekedés során fontos betartani a téli útviszonyoknak megfelelő szabályokat. Indulás előtt tájékozódjunk az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljunk el! Óvatosan válasszuk meg a sebességet, ügyelve arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek. Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, fonókötél, alkalmanként kis mennyiségű érdesítő anyag. Közlekedési tanácsok télre részletesen.

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A Fővárosi Vízművek tanácsai a vízóra ill. a vezetékek fagyásából származó károk megelőzésére.

Szentendre felkészült a télre, és az esetleges rendkívüli időjárásra is. Összesen hét szóró- és ekézőgéppel biztosítja a téli útüzemeltetést a Városi Szolgáltató, köztük egy új, kifejezetten a járdák tisztítására alkalmas kis járművel. Téli készenléti szolgálatot a november 15-től március 15-ig terjedő időszakra biztosít az önkormányzat. Ebben az időszakban 24 órás szolgálatban áll a szóró-ekéző járműparkot irányító hódiszpécser, aki a +36 20 320 7216 telefonszámon bármikor hívható, fogadja a panaszbejelentéseket, illetve elmondja, hogy éppen mely utcákban dolgoznak a járművek és nagyjából mikorra várható az érkezésük a bejelentő utcájába. Amennyiben a hódiszpécseri szolgálat jelentése alapján az időjárási viszonyok indokolják, úgy tényleges készenlét rendelhető el. Rendkívüli időjárás esetén, ha az elhárítási munkák hatástalannak bizonyulnak, az elhárítási és útvonal-biztosítási munkákat csak különleges esetekre (élet és vagyonvédelem, közellátás biztosítása) kell korlátozni.

A szakemberek emlékeztettek: a téli időjárásra való felkészülés ugyanakkor Szentendre valamennyi ingatlantulajdonosának és -használójának is feladata. Az ingatlantulajdonosokra, lakosokra vonatkozó téli útüzemeltetéssel kapcsolatos rendelkezéseket Szentendre Város Önkormányzatának köztisztaságról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza, és a Városi házirend kiadvány is ismerteti.

A téli hidegben figyeljünk a környezetünkben élő idős, beteg, rászoruló embertársainkra. A Szentendrei Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, amennyiben a hideg időben, a szabadban, földön fekvő személyt látnak, vagy tudomásuk van olyan személyről, akinek nehéz anyagi helyzete, betegsége, esetleg egészségügyi állapota miatt szintén fennáll a kihűlés veszélye, hívja a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét, hogy a rendőrség értesíteni tudja a megfelelő hatóságot a további segítségnyújtás biztosítása érdekében.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.