Ugrás a tartalomhoz

Teátrum, 2023

Rendhagyó Szentendrei Teátrum az idei. A pályázatok késői kiírása, majd néhány eredménytelenség miatt úgy tűnt, hogy ezen a nyáron elmarad a Teátrum. Végül, szerencsére sikerült. Az ez évi, immáron 54. évad ugyan a szokásosnál rövidebb, de a programok és helyszínek számát tekintve sűrűbb és színesebb. 

Július 21. és augusztus 23. között a színházi évad sikeres zenés és prózai előadásai, magyar és külföldi, klasszikus és kortárs szerzők szentendrei bemutatói – vígjáték, dráma, opera és musical, komolyzene, jazz, népzene és világzene, tánc egyaránt a program részei. Felsorolni is nehéz, mi mindent kínál a nézőknek ez a pár hét a város különböző helyszínein: a Városháza udvarán, a Dunaparti Művelődési ház vagy a Szerb Múzeum udvarán, és a Fő téren.

Többféle zenei stílus és a flamenco összekapcsolása révén egyedi műfaj, a tánckoncert született a Flamenco Táncmelodikák esten. A Melodika Project három zenésze egyéni hangszerelésben adja elő klasszikus szerzők ismert műveit, amelyeket Pirók Zsófia flamenco táncos eltáncol. Lélegzetelállító élményt adnak ezek a hagyományostól eltérő, kirobbanó táncfantáziák. 

A tavaly is sikert aratott Macskadémon abszurd mjuzikel komédia mellett idén Emily Brontë híres regényéből, az Üvöltő szelekből készült musical bemutatójára kerül sor. 

A nagyváradi Szigligeti Színházzal közös előadás, az Én, a féregKafka kabaré alapját Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése adta, ebből írt Kárpáti Péter szürreális, groteszk kabarét. A főszereplő, Gregor egy napon arra ébred, hogy féreggé változott. Ebből hatalmas bonyodalom keletkezik a színpadon és a nézőtéren egyaránt, hiszen a színészek itt is, ott is játszanak a fergeteges, remek előadásban.                                       

A Különkiadás című estjükön Máté Gábor és Mácsai Pál olvasnak fel Örkény István és Esterházy Péter műveiből, bizonyítékul a két nagyszerű író gondolatainak kapcsolódására, rokonságára. Lukács Miklós cimbalomművész improvizációi az elhangzó szövegek izgalmas zenei reflexiói.

Cziffra György zongoraművész ebben az évben lenne 100 éves – a Teátrum fesztivállal adózik az évfordulónak. A Budapest Ragtime Band koncertje, és a művész életét bemutató dokumentumfilm mellett egy új szemléletű műsorral, a Cziffrázva  – művészportré kacskaringókkal is. Bősze Ádám és László Ferenc a híres zongorista életéről mesél a nézőknek. 

Augusztus első hetében különleges időutazást tehetnek a Barokk Udvarlás Régizenei Fesztiválon. Nápoly, Róma, Velence – az itáliai barokk központjainak zenéjét bemutató koncerteken kívül naponta ingyenes minikoncerteken vehetnek részt a Szerb Múzeum udvarán és a Fő téren, frissítő italok és cukrászsütemények mellett, a vasárnapi matiné koncerteken pedig a gyerekek a korhű hangszerekkel ismerkedhetnek meg. Pergolesi vígoperájának Az úrhatnám szolgálónak a felolvasószínházat és a klasszikus operajátszást ötvöző, magyar és olasz nyelvű előadása is különleges élményt ígér. 

Rost Andrea a Díva és a férfi(ak) estjén operaáriákat ad elő sok humorral. Fischl Mónika és Enrique de Allende könnyed, latinos hangulatú estje A szenvedély színei címet viseli.

A népzene kedvelőit is várja a Teátrum. A Vujicsics Együttes, a délszláv zene ismert képviselői idén is koncertet adnak. Tímár Sára népzenei lemezbemutató koncertjén dalszerzőként is bemutatkozik. Szvorák Katalin augusztus 20-i ünnepi koncertjén népénekeket és népdalokat ad elő. 

A Hol tekeregsz királylány? című mesejáték keresgélésre buzdítja gyerekeket a város sikátoraiban.

A Jaj, Nagyi vígjátékban Molnár Piroska jutalomjátékát élvezhetik a nézők. Egy mulatságos túszdráma, az Aki túsz, aki nem, jövök! ősbemutatója zárja az idei fesztivált.

Érezzék jól magukat az idei nyáron is a Szentendrei Teátrum előadásain!

 

Rappai Zsuzsa

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. augusztus 9-ei lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.