Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Tavasz a művészek lábnyomát követve

Programajánló április 17-24-ig

Használjuk ki az enyhülő időt, és sétáljunk a művészek lábnyomát követve a város macskaköves utcáin a Ferenczy Múzeummal, gondolkodjunk a filmek által felvetett kérdéseken a moziban, és üdvözöljük még egyszer utoljára Ricsárdgírt Szentendrén!

 

Tájak, kertek vonzásában

Török Katalin várostörténész vetített képes előadás-sorozatában ezúttal a fókuszt a művészek által megjelenített tájakra, kertekre helyezi. Vajon hogyan kapcsolódik egymáshoz, mi az átfedés a valóság és a műalkotásokon megjelenő kép között?

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. április 19. szerda 18 óra

 …

A vád – filmvetítés és filmklub

Lesz miről vitázni A vád című francia filmdráma vetítése után. A film rendezője, Yvan Attal a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált ezzel az alkotásával. Olyan kérdéseket tesz fel a #MeToo mozgalom korszakában, amelyek kényelmetlenek, két különböző nézőpontot ütköztetve szemlélteti, hogy semmi sem fekete vagy fehér.

A filmben a mérnöknek készülő Alexandre pár napra hazalátogat Párizsba. Megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi tizenhét éves lányával, Milával. Reggelre Alexandre élete gyakorlatilag összeomlik: Mila nemi erőszakkal vádolja meg. A két fiatal bíróság előtt meséli el saját emlékei nyomán a történteket, miközben felszínre kerülnek a családjaik különböző világnézetéből és vallásából fakadó ellentétek.  A vetítés után beszélgetésben vehetnék részt Tanner Gábor filmesztétával

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2023.április.18. 18:00

Zajzene koncert

A Pörkölt Projekt és a Kettő kettő tánczenekar tagjaiból álló formáció Garábon, a Tű fokán fesztivál szabadzenei workshopján találkozott, és kezdett el közösen zenélni 2018-ban. Azóta is összejárnak, hogy kísérletezgessenek a zajzene és szabadzene határvidékén garázdálkodva. Ezúttal Varga Annát hívták meg, hogy fuvolajátékával színesítse a koncertet.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. április 20. 20.30

Ricsárdgír – Goodbye Szentendre!

Ricsárdgír mielőtt végleg befejezi ámokfutását, még egyszer utoljára meghámozza a bulikrumplit Szentendrén! Mivel a Ricsárdgír szentendrei zenekar, igazán Gíres koncertet igyekszik majd adni, hogy méltóképpen búcsúzhasson el kedvenc városától. ITT KEZDŐDÖTT MINDEN! A feszültség, öröm, bánat, mind kiszakad majd belőlük! Lesznek régi dalok, ősgíres muzsikák, újabbak, régi vendégfellépők és persze a szokásos dolgok, amik pl az ArtFart Feszten is voltak!

Rossz hír: a Barlang információi szerint a koncert a meghirdetésétől számított pár órán belül teltházas lett.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. április 22. 20.00

Kultköltészet – a költő te magad légy!

Április 22-én a Barlangban mindenki felolvashatja a Kultköltészet felhívásra írt versét!

 A Kultköltészet felhívására mindenki beküldhette a maga által írt verset, a Szentendrei Kulturális Központ pedig gondoskodott róla, hogy egész Szentendre olvashassa. Belvárosi helyszínekre és buszmegállók üresen szomorkodó plakáttartóiba tették ki őket, készült erre egy facebook-oldal, és egy várostérkép is. Április 22-én 11:30-tól pedig a Barlangban mindenki felolvashatja a versét!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. április 22. 11.30

Ismét Dunakanyar

Karinthy Dunakanyar című keserédes egyfelvonásosa több színészgenerációnak adott pazar lehetőséget a megmutatkozásra. Lehet-e egyszeriben közünk egy ismeretlenhez egy véletlen találkozás során? Karinthy Ferenc figuráit a magány űzi, akik bátortalan, vagy éppen meghökkentő lépéseket tesznek egy vadidegen felé. 1971-ben Szinetár Miklós rendezésében forgattak tévéjátékot Karinthy egyfelvonásosából Hámori Ildikóval és Sztankay Istvánnal, 1981-ben pedig Szentendrén láthatta a közönség a legendás előadást a Nosztalgia Kávéházban. A Szentendrei Teátrum a városhoz és a Dunakanyarhoz sok szállal kötődő Szinetár Miklóst kérte fel, hogy állítsa színre a népszerű művet, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán alakításában.

Helyszín: Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Terem, Szentendre, Dumtsa Jenő u. 14.

Időpont: 2023. április 23. 15.00

Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken

Szentendre macskaköves utcáin barangolva a Ferenczy Múzeum kurátorainak segítségével fedezhetik fel a várost művészeti, helytörténeti és régészeti szemmel! Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává avanzsált. Az ide települő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket. Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak. A séta időtartama: 60-80 perc, a sétát vezeti: Muladi Brigitta művészettörténész

Helyszín: a séta Szentendrén, a Kossuth Lajos u. 5 elől indul

Időpont: 2023. április 22. 14.00

Hat hét – filmvetítés és közönségtalálkozó

A Hat hét című fesztiváldíjas magyar filmdráma egy fiatal nő nehéz vívódásába avat be, és több erkölcsi kérdést is felvet.

A Hat hét főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincs felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

Szakonyi Noémi Veronika érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetén keresztül. Az alkotás elnyerte a miskolci CineFest fődíját, idén a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában a Magyar Filmkritikusok díját hozta el.  vetítésén, április 19-én 18:00 órától a pomázi Teleki-Wattay Kastély filmklubjában.

Az előadás utáni beszélgetésen  a kastély vendége lesz Szakonyi Noémi filmrendező és Vincze Máté forgatókönyvíró. Moderátor: Nagy Gyula. A részvétel regisztárcióhoz kötött: kastelyfilmklub@gmail.com

Helyszín: Teleki-Wattay Kastély, Pomáz, Templom tér 3.
Időpont: 2023. április 19. 18:00

 

Kiemelt kép: Várallyai Tádé/TDM Szentendre

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.