Ugrás a tartalomhoz

Tánc mindhalálig

Április 12. a rock and roll világnapja. Sinkovics Gábor írása a szentendrei, sikert sikerre halmozó Pink Panthers táncegyesületet mutatja be, akik rengeteg hazai és nemzetközi versenyen vesznek részt. Fiatal egyesület, de ott van a legjobbak között.

Talán Chuck Barryvel kezdődött az egész. Ahogy a húrok közé csapott felforrósodott körülötte Amerika, s tán az egész világ. S persze Elvis Presley is hozzátette a magáét, a nők aléltan sikoltoztak, a férfiak irigykedve próbálták utánozni lépéseit. S jött kis hazánk, mintegy megmutatva, hogy a fejlődés nálunk is feltartóztathatatlan: a frissen nyitott budai Ifjúsági Parkba, a Vörös Október Ruhagyár ormótlan szabású öltönyeiben, fehér ingben és nyakkendőben lehetett belépni, és szolid, talán túlságosan is szolid, szirupos slágerekre lépkedni. Persze a házibulikon, Budapesten is elszabadult az őrület, ezt tökéletesen mutatja A Megáll az idő című kultfilm – a zene is forradalmat csinált. A lelkesedés, az évek, évtizedek múlásával sem csökkent. Amikor a nyolcvanas évek közepén bemutatták a magyar mozikban a Flasdance című filmet, amelyben egy munkáslány mutatta meg a tehetségét, napközben hegesztett, este vad táncot lejtett egy bár színpadán, itthon is megannyi ifjú hölgy gondolta úgy, hogy ez a neki való pálya.

Táncosnak lenni manapság egészen mást jelent, mint régen. Olyannyira, hogy a táncot immár a sport válfajaként is emlegetik, mi több, a tervek szerint a 2024-es párizsi olimpián ott lehet a versenyszámok között. S talán a francia főváros valamelyik pódiumán szerepelhet, az aranyéremért küzdhet egy, vagy akár több szentendrei ifjú…

„A versenytánc és az akrobatikus rock and roll egyre népszerűbb szerte a világban. A világjátékok programjában már ott szerepel nagy-nagy sikerrel, hatalmas érdeklődéstől övezve. Nem csoda, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői komolyan elgondolkodtak rajta, hogy a táncot mint sportágat szerepeltetik az ötkarikás játékok programjai között. Óriási kihívás és lehetőség ez, újabb plusz motiváció ahhoz, hogy a mi gyerekeink és a következő még elszántabban, lelkesebben vegyenek részt a gyakorlásokon, és a különböző versenyeken. túlzás nélkül állíthatom, a Pink Panthers táncegyüttesre már most büszke lehet Szentendre, és ha minden jól megy, talán még az olimpián is öregbíthetjük e gyönyörű város hírnevét…”

Falaki Szabolcs, a Pink Panthers vezetője s edzője mondta ezt, olyan egyesületet, csapatot irányít, nagyjából nyolc éve, amely folyamatosan fejlődik és ami talán még ennél is fontosabb, rendszeres mozgás, kikapcsolódás lehetőséget nyújt megannyi szentendrei gyermek számára.

„A Pink Pantherst 2012-ben az azóta elhunyt Németh Árpád alapította azzal a céllal, hogy komoly utánpótlásbázist hoz létre a tánc szerelmeseinek. Mi folytatjuk az általa elkezdett munkát, és már óvodás kortól elkezdjük az képzést és nevelést, mi ezt úgy hívjuk, hogy ovi rocki, és különleges élmény nézni, ahogy az apróságok megtanulnak egy-egy koreográfiát. A Pink Panthers közel ötszáz taggal büszkélkedhet. a hatéves kortól egészen huszonöt éves korig bezárólag. Táncosaink, akik rengeteg hazai és nemzetközi versenyen vesznek részt, országos bajnokságon, ranglista-viadalokon, Európa-bajnokságon, világkupán, sokszor jönnek haza különböző színű éremmel, mintegy jelezve, hogy a Pink Panthers hiába fiatal egyesület, már igenis ott van a legjobbak között.”

Az edzésekre, a gyakorlásokra, a különböző foglalkozásokra rendszerint iskolák tornatermében kerül sor, Szentendre különböző intézményeiben, és persze nem csak városunkban, hanem például Dunabogdányban és Óbudán is. A harminckét esztendős Falaki Szabolcs korábban maga is táncolt, kimagasló eredményeket ért el, ám manapság már csak az utánpótlás-nevelésre, a képzésre figyel és koncentrál. Írhatnánk azt is, hogy edzőként, tánctanárként a legjobb időszakát éli – ő és a Pink Panthers, ha nem dúlna a világban a megállíthatatlan járvány, és nem zárna be szinte minden – és mindenki.

„Természetesen beszüntettük a foglalkozásokat, a gyerekeket pedig arra kértük, hogy ne hagyják el magukat. Sem lelkileg, sem fizikailag. Utóbbiról gondoskodtunk, merthogy online edzéseket vezényelünk majd nekik, úgy engedtünk haza mindenkit, hogy kész tervet kaptak, ha ez nem elég, akkor az internet segítségével folytatjuk a képzésüket. Sajnos nem lehet tudni meddig tart a zárlat, a vesztegzár, a bezártság, jó lenne, ha csak néhány hétről lenne szó, de félek tőle, hogy hónapokig is eltarthat. Pedig az olimpia vonzása itt van valamennyiünkben, azt kevesen tudják, hogy az egyre népszerűbb lányformáció magyar találmány, ez a mi ötletünk, és ki tudja, a páros gyakorlatok mellett talán ez is ott lehet az ötkarikás játékokon. Mi erre készülünk, még akkor is, ha most megállt a világ és egészen lelassult az élet. Egy táncos számára talán ez a legrosszabb forgatókönyv…”

A Pink Panthers megannyi különleges tehetséggel büszkélkedhet.

A fiúk s a lányok már pontosan tudják, hogy nem üres szlogen és olcsó filmcím a Tánc mindhalálig.

S még azon is túl.

További cikkeink a témában