Ugrás a tartalomhoz

Szívhang: jótékonysági koncert Szentendrén

Júniusban számoltunk be Haszmann Lilla szívátültetett kislány történetéről. Felépülésének támogatására jótékonysági akciót szerveztünk. Most a Liszt Ferenc Kamarazenekar is csatlakozott a kezdeményezéshez: szeptember 30-i koncertjük teljes bevétele Lilla családjához kerül.

Június 2-i lapszámunkban olvashatták Haszmann Lilla tizenegy éves szentendrei kislány történetét, aki idén tavasszal szívátültetésen esett át. Édesanyja egyedül neveli Lillát, a lábadozás ideje alatt nem tud dolgozni, így a család anyagi tartalékai elapadtak. Lapunk Másik Zsófi grafikus közreműködésével jótékonysági felhívást tett közzé: a Szívvirág című grafika megvásárlásával lehetőség nyílt támogatni Lilla felépülését. A kezdeményezésre reagálva a Liszt Ferenc Kamarazenekar is segítséget ajánlott: szeptember 30-án a Városháza Dísztermében jótékonysági koncertet adnak Lilla tiszteletére, a bevétel teljes összegét pedig a családhoz juttatják el.

Tfirst Péter. Fotó: LFKZ/Felvégi Andrea

Tfirst Péter koncertmester elmondta, hogy a műsor összeállításakor – bár tudták, hogy Lilla még nem lehet ott személyesen a koncerten – elsősorban rá gondoltak. „Lehet, kicsit romantikusan hangzik, mi tényleg egy szerenáddal készülünk, egy fiatal lánynak szóló, hosszabb-rövidebb klasszikus ’slágerekből’ összeállított üzenetet küldünk. Belecsempésztük a programba persze azokat a műveket is, amelyek éppen most a mi kedvenceink, és bízunk abban, hogy ezek az érzelmeink magukkal ragadják a közönséget is.” A hangverseny utolsó darabjához fűzött még magyarázatot: a 180 Beats per Minute egy kortárs német szerző darabja, modern, pezsgő, fiatalos hangzásvilággal, melynek középpontjában, ahogy a cím is sugallja, a ritmus áll. „Mindez vonóshangszereken előadva, talán nem szerénytelen állítás, igazi bravúr zenészeinktől”, tette hozzá.

Németh-Izsák Ilona. Fotó: LFKZ/Kőhidai Szabolcs

Németh-Izsák Ilona brácsa-szólamvezető szerint az alaphangulatot az eljátszott művek adják meg, de a koncert nemes célja is hatással van előadóra és közönségre egyaránt: „Egy jótékonysági koncertnek a zenén túl van más mondanivalója is. Mi zenészek így tudunk segíteni és segítenünk is kell.” A zenekar néhány tagja meglátogatta Lillát egy kerti szerenád erejéig, így a koncert előtt személyesen is megismerhették pártfogoltjukat. „Örülök annak, hogy együttesünkkel ilyen sűrű koncertidőszak mellett is tudunk időt szakítani erre az alkalomra. Reméljük, Lilla mihamarabb felépül!

Horváth Bence Dániel. Fotó: LFKZ/Kőhidai Szabolcs

Egy jótékonysági koncerten ugyanúgy meg kell születnie a flow-érzésnek, de a tudat, hogy ezzel az üggyel egy jó célt szolgálunk, mindenkiből több, személyes érzelmet vált ki, előadóból és hallgatóból egyaránt” – felelte Horváth Bence nagybőgős arra a kérdésre, miben különbözik egy jótékonysági koncert az általánostól. Szentendreiként már nagyon várja a fellépést, mert muzsikusként ugyan többször állhatott a helyi közönség előtt, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral az utóbbi huszonegy évben erre nem volt lehetősége. „Nagyon örülök, hogy egy jótékonysági koncerttel debütálhatok a városban a zenekarommal” – mondta. „Ez azért is fontos számomra, mert annak idején a családomban történt súlyos betegség kapcsán nagyon sok támogatást kaptunk a szentendrei lakosoktól, ismeretlenektől is. Szerintem a város nagyon büszke lehet lakóira, mert összetartók, és ahol baj van, oda biztosan érkezik valami kis segítség. Bízom benne, hogy a koncerttel mi is tudunk támogatni egy rászoruló családot.”

A jótékonysági hangversenyre szeptember 30-án, csütörtökön 19 órakor kerül sor a Városháza Dísztermében. A nézők támogatói jegyet vásárolva 3000 forinttal segíthetik Lilla felépülését. A 8000 forintos extra támogatói jegy teljes összege szintén a családhoz kerül, az ár magába foglalja Másik Zsófi Szívvirág című grafikájának limitált számban kiadott grafikáját is.

 

Vas Julianna

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/14. számában.

További cikkeink a témában