Ugrás a tartalomhoz

Szentendrén is Víztakarékos Program

A Víztakarékos Program országos szinten nyújt lehetőséget az intézmények és egyéb létesítmények vízfelhasználásának csökkentésére, egyszerű és költséghatékony módon. A program keretében a meglévő csapokat, zuhanyzókat alakítják át, melynek hatására a csapoknál 60-80%-kal, a zuhanyoknál pedig 30-60%-kal is csökkenhet az átfolyó víz mennyisége a komfortérzet megtartása mellett. Egy átlagos csap 12–18 liter vízmennyiséget enged át percenként, a víztakarékos csapok is 8,3–12 litert, ezzel szemben az átfolyásszabályzók 1,7–8 literre csökkentik vízáteresztést. Ennek köszönhetően a víz- és csatornaszámla összességében átlagosan 20-40%-kal csökkenhet, és ugyanilyen mértékben a víz melegítésére felhasznált energia költsége is.

Napjainkban a szélsőséges időjárás, illetve a globálisan és országosan is jelentkező vízhiánnyal kapcsolatos problémák is megmutatják, hogy minden csepp víz számít a Földünk kincseivel való gazdálkodásban. A program lényege, hogy a vízfogyasztás mérséklésével, vízadagolók beszereltetésével nagyon sok vizet takaríthatunk meg a város intézményeiben, mely megtakarítás jelentős része meleg víz, ezáltal a meleg víz előállításánál is spórolunk energiát és csökkentjük a CO2 kibocsátást.

A projektet első lépésben a Szentendrén működő óvodák és a bölcsőde épületében kezdték el 2018. október 9-én: a munka folyamán a kilenc intézményben összesen 372 vízfogyasztást csökkentő eszközt szereltek fel. A tervek szerint a város további intézményeiben is folytatják az akciót az ivóvíz megtakarítás érdekében.

A Kivitelező a Vízinnovációs Kft. A program költsége nettó 1,18 millió Ft, melyet a Környezetvédelmi Alap finanszíroz.

További cikkeink a témában