Ugrás a tartalomhoz

Szentendreiek a BalatonSax-on

A zeneiskola szaxofon tanszaka, abban a megtiszteltetésben részesült, hogy idén nyáron részt vehetett a BalatonSax 2018 nyári nemzetközi szaxofon kurzuson, Révfülöpön. A kurzus részvételi díja a zeneiskolás növendékeknek fejenként 20 000 Ft volt, melyet a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítvány biztosított a növendékek számára. Ezért utólag is nagyon hálásak vagyunk.

A kurzus a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási központban került megrendezésre augusztus első hetében (július 31. – augusztus 5.). Iskolánkból ezen a rendezvényen Fáy Lukács, Kocsis Ábris, Marót Márton, Mészáros Péter, Okrutay András és Zeller András vettek aktívan részt.
A BalatonSax tanári kara öt külföldi és egy magyar szaxofon professzorból állt. A gyerekek olyan neves tanároktól vehettek egyéni, kamara és zenekari gyakorlat órákat, mint Alain Crepin, David Salleras, Nicolas Prost, Paul Cohen, Jure Pukl és Szepesi Bence.
A tábor napi beosztása szerint a zeneiskolás növendékek 9:00-11:30 között kis zenekari foglalkozásokon vettek részt. Ezt követően volt lehetőségük egyéni- és kamaraórákat venni a kurzus oktatóitól. A nap zárásaként, 19:00-20:30 között nagy zenekarban játszhattak a tábor többi szaxofonos résztvevőivel közösen.
Mivel jómagam is segítőként részt vettem a rendezvényen, a növendékeim óráinak nagy részébe sikerült belehallgatnom. Összességében elmondhatom, hogy a professzorok meg voltak elégedve a szentendrei szaxofonosok teljesítményével. Az egyéni órákon több tanár is kiemelte Kocsis Ábris magas felkészültségét. A szaxofon-kvartett is nagy sikert aratott a tanárok körében, ezt bizonyítja az, hogy augusztus 3-án Balatonfüreden, a BalatonSax 2018 kurzust egy flashmob keretében a szentendrei szaxofon tanszak képviselte. A flashmob szervezője a Klassz a pARTon szervező iroda volt.
A nemzetközi szaxofon kurzus zárásaként augusztus 5-én, Balatonfüreden egy nagy koncert került megrendezésre. A koncert nyitó produkciója szintén a szentendrei szaxofon-kvartett által előadott Libertango volt Astor Piazzolla-tól. Véleményem szerint ez mérföldkő volt a kvartett életében, hiszen ez alkalommal telt házas hallgatóság előtt, egy nagy kivetítő társaságában, egy méretes színpadon bizonyították azt, hogy számukra ez sem lehetetlen. A koncert további produkcióiban a tanszak szaxofonosai kis és nagy szaxofon-zenekarban is megmutatták tudásukat.

Összegezve a gyerekek utólagos véleményeit, elmondhatom, hogy növendékeim számára nagy élmény volt a BalatonSax. A közös munka során eddig is tapasztalt kötődés még erősebb lett, igazi csapattá fejlődtek. Élvezték a többi szaxofonossal végzett közös munkát, és hatalmas élmény volt számukra a külföldi emberekkel való munka, az angol nyelv életszerű használata.

A szaxofon tanszak a kurzustól függetlenül koncertezett a révfülöpi Hullám Hostel éttermében is, mely szintén nagy élmény volt mind a Balatonon nyaraló szülők, mind a kurzus többi résztvevői számára. Erre a koncertre augusztus 3-án este 9- kor került sor.
A nyár zárásaként, már idehaza, Szentendrén a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál is lehetőséget biztosított a szaxofon-tanszak számára, hogy egy koncerttel megörvendeztethesse a szentendreieket. A koncert a szentendrei Parti Medve és a MJAM étterem közös rendezvénye volt.

Nagy Viktor

További cikkeink a témában