Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei múzeumok és művészek – kiállítás a moziban

Idén 11. alkalommal nyílt kiállítás a P’Art Moziban Doszkocs Zsuzsa festőművész képeiből. Az évek óta ágyhoz kötött, de töretlen hittel és lendülettel alkotó művész kiállítására barátai, tisztelői és kezelőorvosai is eljöttek. A Szentendrei múzeumok és művészek címmel nyílt kiállításon legújabb képeit mutatta be a művész, aki 15 művét Szentendre városának ajánlotta fel. A kiállítást Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester nyitotta meg, aki megköszönte a művésznő képeit, és átadta a város ajándékát.


Doszkocs Zsuzsa hosszú évek óta légzésrehabilitáción él, betegsége ellenére fantasztikus lendülettel alkot. 1998-ban izomgyengeség miatt kómába esett – a sors az egyik kezével elvett tőle: lélegeztetőgépre került, és azóta ágyhoz kötötten él; a másik kezével viszont adott: elkezdett alkotni. „Előző”, egészségesebb életében még számítógép-programozóként dolgozott, így amikor művei összegyűltek, és érdemes volt bemutatni őket, honlapot készített, ahol megtekinthetőek versei, rajzai és festményei (http://www.doszkocs-zsuzsa.hu).

Az évente sorra kerülő kiállításokon nagy örömmel találkozik ismerőseivel, barátaival és szeretteivel. Erre az alkalomra legújabb képeiből állított össze szép sorozatot szeretett városa, Szentendre művészetének ihletésében.

Augusztus 18-án, a P’Art Moziban rendezett, bensőséges hangulatú kiállítást Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester nyitotta meg:

„Doszkocs Zsuzsa ezzel a legújabb 15 festményből álló sorozatával tiszteleg a szentendrei képzőművészet, a szentendrei festők előtt. A művésznő legújabb sorozata, nem más, mint egy hommage a nagy szentendrei elődök, festőóriások előtt.

Enciklopédikusan veszi sorba, idézi meg azokat a festőket, akiknek önálló múzeuma van a városban: Ferenczy Károlyt, Ferenczy Noémit, Ferenczy Bénit, Vajda Lajost, Ámos Imrét és Anna Margitot, Barcsay Jenőt, Kmetty Jánost, Czóbel Bélát, Kovács Margitot. De nem csak őket, hiszen feltűnik Deim Pál, aki élete utolsó évtizedében a szentendrei festők mestere, doyenje volt. Őt, mint múzeum alapítót ábrázolja a MűvészetMalom épülete előtt Doszkocs Zsuzsa.

Készült kép továbbá két kiállítóhelyről is, a Műhely Galériáról, amelyik az elmúlt évtizedekben fontos szerepet töltött be a város művészeti életében: itt működött a grafikai stúdió, aztán a Képcsarnok vállalatnak volt itt üzlete és galériája, majd az Erdész galéria működött benne, később más bérlői voltak, most pedig a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft vette kezelésbe. Nagy örömünkre most ismét kiállítótérként működik, helyt adva sok kiemelkedő szentendrei művész kiállításának is. A nagy múltú Péter-Pál Galériának is szentel egy képet a művésznő, amelyik elsőszámú központja volt évtizedeken keresztül a szentendrei iparművészeknek.

Ezek a képek mindnyájunk szívét megdobogtatják. Esszenciálisan bennük van, minden, ami Szentendre. Az ikonikus festőóriások hátterében maga a város jelenik meg, barokk homlokzataival, macskaköves utcáival, azokkal az élénk, napsütötte mediterrán színekkel, amelyek Szentendrét egyértelműen beazonosíthatóvá teszik.

Mélységes tisztelet és szeretet sugárzik ezekből a festményekből. Ilyet csak az tud festeni, aki kiváló ismerője az ábrázolt festők életművének, és aki szenvedélyesen szereti a festők városát, a Képzőművészet Hazai Fővárosát, Szentendrét.

Egy örömteli bejelentést szeretnék tenni köszöntőm végén. Doszkocs Zsuzsa művésznő a P’Art Moziban most kiállított műtárgy együttest nagyvonalúan Szentendre városának adományozza.

Szentendre kulturális városvezetőjeként úgy szeretném közkinccsé tenni ezt az anyagot, hogy városi közintézményekben helyezzük majd el, hogy minél többen láthassák. A Rendelő intézet SZEI Galériájában, a Városháza Galériában, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a Dunaparti Művelődési Házban.”

 

A kiállításon köszöntőt mondott Kocsi László humánszervező és a művésznő pályafutását dr. Rozgonyi Zsolt Dezső, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa mutatta be. A megnyitón a szervezők köszönetet mondtak az előző évekért, támogatásért Zakar Ágnes képviselőnek. Közreműködött a Zenemalom Együttes és Végső Ildikó előadóművész.

A kiállítás 2019. szeptember 18-ig látható, hétköznap reggel 8 órától este 22.00-ig, hétvégeken pedig 13.00-22.00-ig.

 

 

További cikkeink a témában