Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei Jazz- és Boresték 2020

A kedvelt őszi kulturális és gasztronómiai program szervezője ezúttal is a Szentendrei Kulturális Központ volt. A járványveszély ellenére úgy döntöttek, hogy szeptember utolsó hétvégéjén más formában, de mindenképp megrendezik a közel tízéves eseményt. A rendhagyó jelleget tükrözte a névválasztás is: jazz- és bornapok helyett az idén jazz- és borestékre szólt a meghívó.

Kozma Orsi – Banyák József Duó

Három napon át négy helyszín várta az érdeklődőket, főként délutántól estig. A Barcsay Múzeum udvarán jazz koncertet adott a Kozma Orsi – Banyák József Duó és a Váczi Eszter Quartet. Mindkét alkalommal teltház volt, és a koncertek közben borkóstolásra is volt lehetőség. A Városi Vendégház házigazdája, a Bujdosó Pincészet színes programkínálatának részeként kiállítást szerveztek, kozmetikai előadást és izgalmas borkurzusokat tartottak.

Bujdosó Pincészet a Városi Vendégház udvarán

A Barlang udvarán az Európa Kiadó a tavaszi járvány miatt elmaradt koncertjét pótolta, a Kiscsillaggal együtt nagy sikert aratva. A két együttes nem sorolható a jazz stílusához, de ez senkit nem zavart. Ellenkezőleg: ritkán lép fel két országos hírű zenekar egy hétvégén a városban.

Menyhárt Jenő (Európa Kiadó) a Barlang udvarán

A Szentendrei TDM (Tourinform Iroda) a város gasztronómiai kincseit mutatta be: szombaton szentendrei ízeket lehetett kóstolni a Tourinform udvarán, vasárnap pedig borsétára vitték az érdeklődőket a város hat éttermébe. A helyi vendéglátók közül borvacsorával bővítette a kínálatot a Bistro St.André, koncerteket szervezett a Művész Étterem és az új Dorothea Bistro. A Kőhegybor online borkóstolást tartott, a Szentendre Barátai Egyesület pedig immár harmadszor tett utazást a borok világában a WineTrek programjával.

Borvacsora a St. André Bistro-ban

„A Szentendrei Kulturális Központ nem titkolt céljának tekinti, hogy Szentendrén a kulturális intézményekkel minél szorosabb kapcsolatot és együttműködést hozzon létre. A fesztiválok és a kulturális rendezvények szervezésén túl feladatunknak érezzük motiválni a többi potenciális programgazdát is, hogy saját programokkal kapcsolódjon be a rendezvényünkbe. Így történt ez a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva, illetve most a Szententendrei Jazz- és Boresték kapcsán is” – mondta el érdeklődésünkre Botos Karolina, a Szentendrei Kulturális Központ munkatársa.

A Ferenczy Múzeum és a MANK képzőművészeti, illetve irodalmi eseményekkel gazdagította a kínálatot. A gasztronómiai programokon kívül tárlatvezetéseket tartottak, irodalmi beszélgetést rendeztek.

Kukorelly Endre és Németh Gábor – irodalmi est az FMC szervezésében

Az összes programot korlátozott látogatói létszámra szervezték, csak elővételben lehetett belépőjegyet vásárolni, és a regisztrációhoz kötött eseményekre is előre kellett jelentkezni. A visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy sokan hiányolták azt a lehetőséget, hogy akár sétáló járókelőként is részt vehessenek egy-egy programon – mondták el a járványügyi ajánlásokat, szabályokat betartó eseményről a szervezők. Hozzátéve, hogy a közönség a szűkített repertoár, a korlátozó intézkedések és a kedvezőtlen időjárás ellenére értékelte a jó hangulatú, színes programokat.

A nyomtatott SzeVi ma megjelent legújabb száma az Európa Kiadó és a Kiscsillag koncertjére fókuszálva idézi fel a Szentendrei Jazz- és Boresték eseményeit.

(Fotók: Deim Balázs)

 

További cikkeink a témában