Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Szentendre, a vendéglátók szemével

A Szentendre lüktetését biztosító turizmusról csak úgy kaphatunk igazán átfogó képet, ha a szállásadókat is megkérdezzük tapasztalataikról. Az elmúlt időszakban sajnos ők is megérezték a pandémia okozta visszaesést, de beszámolóik szerint, a helyzet szép lassan stabilizálódni látszik.

Kik látogatnak városunkba?

Az általunk megkérdezett szállásadók egyértelműen alátámasztották, hogy városunkban a belföldről érkező látogatók töltenek több időt. Míg a külföldi turistákat legtöbbször csak amolyan városnézésre hozzák ki hozzánk a fővárosból, addig a belföldi látogatók, akár 2-3 éjszakát is szívesen eltöltenek – az országban egészen egyedinek számító – festői kisvárosunkban.

„A vendégeink jellemzően a hosszú hétvégi, 2-3 éjszakás itt tartózkodást preferálják. A foglalásaink átlaga: 1,8 és 2,15 éjszaka között mozog. Természetesen, a nyári időszakban a hosszabb látogatások is megszaporodnak, de az éves átlagot tekintve, az 1-3 éjszaka dominál” – osztja meg tapasztalatait Soóky Andrea, a Mathias Rex Panzió üzletvezetője. A magyar vendégeken kívül, leggyakrabban Közép-Európa országaiból érkeznek hozzájuk látogatók. A helyi vendéglátók statisztikái szerint, a legtöbb külföldi vendég Szlovákiából, Lengyelországból, Ausztriából, illetve Németországból utazik ide. Gyakran fordulnak meg náluk holland, angol és román turisták is. Ami viszont érdekes, hogy az ázsiai országokból érkező turisták, akik szinte egész évben Szentendre csodájára járnak, szinte sosem szállnak meg a helyi hotelekben, panziókban.

Miért választanak bennünket?

A legtöbb „buszos” turista egyértelműen várost nézni, múzeumot látogatni, szuvenírt vásárolni és persze egy jót fagylaltozni/kávézni látogat el hozzánk. A belföldről érkező látogatók, – akik akár több napot is városunkra szánnak – azonban leginkább kikapcsolódásra vágynak. Ez persze széles palettán mozoghat; a gasztronómiai kalandozásoktól kezdve, a természetben tett kirándulásokon át, egészen a wellness élményekig. Szentendrén szerencsére bőven akad lehetőség minderre.

„Mi azt tapasztaljuk, hogy vendégeink egyaránt nyitottak az aktív pihenésre, a város és a környékbeli látványosságok felfedezésére, valamint a relaxációra is. Felnőttbarát szállodánk felszereltségéből (SPA részlegünk jacuzzival és többféle szaunával is várja vendégeinket) és elhelyezkedéséből (közvetlenül a Bükkös patak partján fekszünk) fakadóan is ideális az ilyen jellegű vendégigények kiszolgálására” – árulták el a Bükkös Hotel dolgozói.

Szentendre a szerelmesek városa?

Mediterrán hangulatú kisvárosunk, a maga romantikus, macskaköves utcácskáival, csodálatos templomaival, és persze a híres Duna korzóval a szerelmeseket és a házasulandókat is idevonzza. A párok szívesen választják a helyi szállásokat egy-egy romantikus hosszú hétvége eltöltéséhez, de olyanok is akadnak, akik egy miniszabinál sokkal különlegesebb szándékkal foglalnak le városunkban egy-egy éjszakát.

„A hozzánk érkező vendégek gyakori kérései közé tartozik az ágy, illetve az apartman beborítása virágszirommal, torták és lufik beszerzése, valamint különböző sajt- és gyümölcstálak, továbbá jégbe hűtött italok bekészítése. Már számos lánykérés volt a Szarvashegy Panoráma Apartmanban, ami egyrészt megtisztelő, másrészt mindig izgalmas előkészületeket és kedves emléket jelent a mi számunkra is” – meséli Bede-Fazekas Máté üzletfejlesztési vezető.

Panoráma I Fotó: Szarvashegy Panoráma Apartman/NexGen Pictures

 A nyári, esküvői időszakban nincs is olyan hétvége, hogy a városban sétálva ne futhatnánk össze legalább két-három fotózkodó ifjú párral. A szerelmesek szívesen választják esküvői helyszínnek városunk vendéglátóhelyeit, és meghívottjaikat ebből kifolyólag szintén gyakran szállásolják el városunk hoteljeiben, panzióiban. Ugyan helybéliek szinte alig szállnak meg helyben, de ilyen vagy ehhez hasonló (családi látogatás, esetleges lakásfelújítás stb.) okokból mégis szoros a kapcsolat a szentendrei lakosok és a régió szállásadói közt. Az emberek tudják, hogy kikre számíthatnak, hogy szeretteiket, vendégeiket kikre bízhatják jó szívvel.

Folyamatos fejlődés

A város szállásai különösen nagy hangsúlyt fektetnek a folytonos megújulásra, arra, hogy vendégeiknek a lehető legmagasabb szintű kiszolgálást nyújthassák. Sok vendéglátóhely fordította a pandémia által okozott „üresjáratot” átépítésre, fejlesztésre. A Mathias Rex Panzió például a régi épületének közvetlen szomszédságában bővítette kapacitását, ezzel is újabb vendégkör megcélzását lehetővé téve. A Skanzen szomszédságában 2020-ban nyitotta meg kapuit a Skanzen Hotel, mely konferenciatermével kiváló lehetőséget biztosít a rendezvények mellett, az üzleti összejövetelek, esetleges céges csapatépítők számára is. A Dunakavics Boutique Apartmanok tematikus szállásai is folyamatosan gyarapodnak, 2023 márciusától újabb 3 szálláshellyel várják az idelátogatókat, és már dolgoznak a további apartmanok – előreláthatóan egy Japán inspirálta, illetve egy a Harry Potter világot idéző – kialakításán is.

Helyi lakosként hajlamosak vagyunk csak a rosszat észrevenni, és a város hiányosságain, esetleges hibáin köszörülni a nyelvünket. Pedig érdemes néha levennünk ezt a negatív szemüveget és újra, szinte turistaként felfedezni a Dunakanyar, eme egészen különleges gyöngyszemét. Ha befogadóan járjuk körbe lakóhelyünket, felidézhetjük, hogy anno miért is szerettünk bele ebbe a semmihez sem fogható településbe, és megérthetjük, hogy miért vonzza Szentendre a mai napig turisták tízezreit szezononként.

 

Szőke Anna

Az írás a  Szentendre és Vidéke 2023. május 10-i lapszámában jelent meg.

Kiemelt kép: Szentendrei szállodaszoba I Fotó: Bükkös Hotel

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló május 9-15-ig című bejegyzéshez

Programajánló május 9-15-ig

Igazán érdemes lesz elsétálni a Dunához a Nemzetiségek Napján, mert a művelődési ház tele lesz színekkel, ízekkel és illatokkal.