Ugrás a tartalomhoz

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.

Sikerrel startol az Ifjúsági Részvételi Költségvetés. 2023. november 16. és 2024. január 8. között csaknem száz javaslat érkezett a szentendrei középiskolás diákoktól, amelyekből január 11-én kiválasztották a tíz legjobbat.

A jelenlegi városvezetés választási programjában ígérte, hogy a részvételi demokrácia gondolatának erősítése és gyakorlati alkalmazása érdekében városrészi költségvetési programot indít. Ebben minden választókerületben a helyben lakók dönthetnek a város költségvetéséből számukra biztosított összeg erejéig egy vagy több beruházásról. Idén ez az összeg városrészenként tíz-tíz millió forint volt.

Ezt az évek óta sikeres kezdeményezést fejlesztették tovább, és hívták életre az Ifjúsági Részvételi Költségvetést. A szentendrei diákok ötmillió forintos keretet felhasználva dönthetnek valamilyen közösségi beruházás megvalósításáról. A város középiskolái között meghirdetett programhoz csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola, a Szentendrei Református Gimnázium és a Móricz Zsigmond Gimnázium. A 10. és 11. évfolyamos diákok mellett a középiskolák vezetése, a Diákönkormányzatok (DÖK) vezetői és kapcsolattartó tanárai is részt vesznek a programban.

A projekt a városrészi költségvetéshez hasonlóan működik: a fiatalok először a korosztályukat és a várost érintő fejlesztési ötleteket fogalmaztak meg, majd kiválasztottak közülük tízet. Végül szavazással döntik el, melyik lesz az, ami megvalósul.

A beérkezett kilencvenöt javaslatból a diákok négy csoportban dolgozva gondolták tovább az általuk megvalósításra alkalmasnak tartott elképzeléseket, majd pontozással közösen döntöttek arról, hogy melyik javaslat kerüljön az önkormányzat szakemberei elé.

A „versenyben” maradt javaslatok a következők: közösségi tér, etikett képzés, pályaorientációs esemény, mászófal, strandröplabda-pálya, autós/babzsák mozi, multifunkcionális rekortán sportpálya, diákfesztivál, diák étkezde, szabadtéri színpad. Ezek a javaslatok szavazólapra kerülnek, amelyeket az öt középiskola összes diákjához eljuttatnak, és az ő szavazataik alapján dől majd el, hogy végül melyik elképzelés valósulhat meg. Hogy igazságos döntés születhessen, azaz minden iskola azonos súllyal legyen részese a döntésnek, az egy-egy oktatási intézményben összegyűjtött szavazatokat arányosítják az iskola létszámával. Az így kialakult rangsor szerinti győztes ötlet megvalósítására ötmillió forintot biztosít az önkormányzat. A diákok az ötlet megvalósulását is végig követik majd.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. január 31-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.