Ugrás a tartalomhoz

Szauna nyílik a Postás strandon (X)

A szaunázás jó mulatság, bár sokak számára furcsa lehet nyáron még melegebbe vágyni. Medveczki Tamás, a Teddy Beach tulajdonosa mégis látott fantáziát a dologban, és úgy döntött, a Szentendre Éjjel-Nappal ideje alatt egy 22 fős mobil szaunát varázsol a partra. A 45 perces programot szaunamesterek vezetik, illóolajokkal és zenével dobva fel a hangulatot.

Zelenák János szaunamestert rögtön meg is kérdeztem, miért is olyan jó a rettenetes hőségben ülni egy forró helyen? Számos jó indokot mondott, bár elsőre nem is értette, miért gondolkodom ezen, hisz szerinte szaunázni mindig csodálatos dolog, legyen akár meleg, akár hideg, és egy edzett szaunázó mindkettőt sokkal jobban bírja, mint az átlagember.  Miután meghallgattam, mennyi jó hatása van a test felmelegítésének és lehűtésének, máris kevésbbé voltam szkeptikus. 

„A program 12-15 perces etapokból áll, és 3-4 körön keresztül folyik. A szaunamester feladata, hogy a szauna jótékony hatásait maximalizálja, a méregtelenítést, a szív- és érrendszer edzését, a lazítást. A szeánsz során különféle illóolajok segítségével teremtünk jó hangulatot, melyek a testre és a lélekre egyaránt hatnak.”– mesélte Zelenák a SZeVi-nek. Speciális módszerrel kerül a 600 fokos kőre az illóolaj, hogy ne égjen meg, majd a mester törülközővel kőröz, hogy eloszlassa az olajat és a hőt, annak megfelelően amire szükség van. A szaunában ilyenkor akár 10-15 fokkal is hidegebb lehet, mint amikor az ember egyedül ül be, mégis melegebbnek érzi, az egyenletesebb hőeloszlás miatt. A program során fényorgia is várja a vendégeket, ezzel is feldobva a hangulatot.

Az illatoknak nagy szerepük van a szeánsz alatt, egyrészt a lélekre, másrészt a tüdőn és a bőrön át a testre is hatnak. Kevesen tudják, de a szaunamesterek olykor illatokat is kevernek, vagy ahogy ők mondják blendelnek, amelyek néha annyira jól sikerülnek, hogy valamelyik illóolaj gyártó piacra is dobja őket. Ez történt két magyar szaunamesterrel is, akik Jancsi és Juliska nevű mézeskalács olaját a legnagyobb belga termelő kezdte el gyártani, a világ pedig megőrült a természetes illatkombinációért. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez egy halk és meditatív program, Zelenák csak annyit mond: „Engem megtalálnak a parkolóban, ha az utolsó körben nincs AC/DC!” Meglepő módon, az új vendégek 60-70 százaléka törzsvendég lesz, nem véletlenül, a szauna rengeteg endorfint szabadít fel, jó hatással van az immunrendszerre is.

Zelenák János arra kér mindenkit, hogy ha megy a különleges szaunába, vigyen magával egy lepedőt, mert a hely fürdőruha mentes, de természetesen lesz lehetőség diszkrét körülmények közt átöltözni, és reményei szerint a Dunában is meg lehet majd mártózni.

Augusztus 28-30-ig, azaz péntektől vasárnapig a szentendrei Postás strandon, a Teddy Beachen.
Pénteki programok: 17:00, 17:45, 18:30, 19:15, 20:00
Szombati és vasárnapi programok mindkét napon: 13:00, 13:45, 14:30, 15:15, 16:00, 16:45, 17:30, 18:15, 19:00, 19:45
Részvételi díj: 400 forint belépődíj + 750 forint / program.
Helyfoglalás és további információ: info@aufguss.hu címen; foglalás esetén írjátok meg melyik nap melyik programokra jönnétek. (X)

ZZS

További cikkeink a témában