Ugrás a tartalomhoz

#StopWar – fotókiállítás a PhotoLab-ban

Az Odesszai Fotónapok Fesztivál szervezői a nemzetközi fotográfiai szakmai közösség támogatását kérik, hogy a saját eszközeikkel álljanak ki Ukrajna mellett. Mutassák meg azokat a képsorokat kiállításokon, fesztiválokon, amelyek hitelesen számolnak be az orosz invázióról. A Ferenczy Múzeumi Centrum és a PhotoLab kiállítótér elkötelezett a dokumentarista fotográfia iránt, és hisz abban, hogy a fotó a valóság megmutatásának egyik erőteljes eszköze. A szabadság gesztusai című kiállítás a békére és szabadságra való törekvést, valamint az emberi méltóság fontosságát mutatja be humanista fotográfiák által. Bácsi Róbert László képsorozatai mellett, most helyet kapnak a kiállítótérben az Ukrajnában zajló háború képei is. Ezzel szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat és támogatásunkat az Ukrajnában élők felé, valamint elítélni az agresszió minden formáját.

A bemutatott fotók Mikhail Palinchak ukrán, valamint Hajdú D. András és Hölvényi Kristóf magyar fotográfusok felvételei, melyek 2022. február 24. és március 6. között készültek Ukrajnában.

Köszönjük a kiállítás megvalósításához nyújtott segítséget az Odesszai Fotónapok Fesztiválnak és Kateryna Radchenko kurátornak valamint a fotográfusoknak.

Odessa Photo Days asks to stand with Ukraine – Odesa//Photo Days (thephotodays.org)

A kiállítás megtekinthető 2022. március 10-27-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A belépés ingyenes.

Helyszín: Ferenczy Múzeumi Centrum, PhotoLab, Vajda Múzeum

Szentendre, Hunyadi utca 1.

Mikhail Palinchak: A kijevi TV-torony környezete a bombázás után. Kijev, 2022. március 2.

Mikhail Palinchak Kijevben élő és dolgozó ukrán streetfotós és dokumentarista fotográfus. 1985 januárjában született Ungváron, egy ukrán fotográfus családba. 2008-ban kezdett fényképezni. 2012-től az Ukrainian Photographic Alternative (UPHA) és 2014-től az Ukrainian Association of Professional Photographers szervezetek tagja. 2014-2019 között Ukrajna miniszterelnökének hivatalos fotósa. Alapítója az Untitled magazinnak és társalapítója az Ukrán Streetfotós csoportnak. Számtalan díj birtokosa, nemzetközi kiállítások állandó szereplője, több helyen publikálta fotóit. Fotográfiáit magángyűjtemények és fotográfiai múzeumok gyűjteményei őrzik.

Hölvényi Kristóf: A kijevi Ohmatdyt Gyermekkórházban anya és gyermeke az óvóhelyen. Kijev, 2022. március 2.

Hölvényi Kristóf 1991-ben született Budapesten. Arab szakon végzett 2015-ben. Jelenleg szabadúszó fotóriporterként dolgozik, leginkább az arab világ eseményeire fókuszálva.

Hajdú D. András: Lemberg, vasútállomás. Menekülő emberek ezrei próbálják elhagyni Ukrajnát. Lemberg, 2022. március 6.

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten, két lányával és feleségével egy Budapest melletti faluban él. Angol irodalomból szerzett diplomát, a szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. Munkáival eddig huszonhat díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor kapta meg a nagydíjat. Az elmúlt 15 évben a világ számos pontján dolgozott, a pekingi olimpiától kezdve a New York-i jazzklubokon át a kongói esőerdőig. A hazai sajtón kívül olyan megrendelőknek fotózott, mint a National Geographic, The Telegraph, a Politico, a Forbes, a Bloomberg, az ENSZ vagy a Tages Anzeiger. 

Amennyiben támogatni szeretné a háború sújtotta területen lévő kijevi gyermekkórházat, az alábbi linken keresztül megteheti:

If you want to donate here is bank information for transfers in euro:

Якщо ви хочете зробити внесок, ось банківські реквізити для переказів:

The seriously sick children of Okhmatdyt have to hide from Russian attacks in the hospital basements because of the war | Охматдит (ohmatdyt.com.ua) 

www.muzeumicentrum.hu

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.