Ugrás a tartalomhoz

Solar Decathlon workshop az ÉMI-nél

A Solar Decathlon Europe egy különleges nemzetközi építészeti verseny egyetemi hallgatók számára. A verseny 2019-es fordulójának megrendezésére Szentendre nyerte el a jogot. A versenyzők részére az ÉMI háromnapos tájékoztató workshopot szervezett 2018. április 25-27. között, az első napon fogadást rendeztek tiszteletükre a Városházán.

Szentendre jelentkezését a rendezésre 2017-ben fogadta el egyhangú döntéssel a nemzetközi zsűri. Ennek alapján 2019 nyarán városunk rendeztheti ezt az egyedülálló eseményt.

A világszerte megrendezett Solar Decathlon versenyen építészhallgatók mérik össze tudásukat: csúcstechnológiát reprezentáló, forráshatékony és mutatós energia-hatékony házakat terveznek, építenek és működtetnek. A házakat egy bemutató kiállításon építik fel, ahol a nagyközönség is meglátogathatja a remekműveket. A 10 napos kiállításoknak rendszerint több százezer látogatója van, illetve több milliós on-line megtekintése, így Szentendre is felkerülhet az építészeti térképre. A Solar Decathlon küldetése, hogy a diákokon kívül megszólítsa az iparág, a vállalkozók, kutatók és kormányzati szervek képviselőit is, mindenkit, akinek szívügye az energiahatékonyság.

Szentendre elsőként kapta meg Kelet-Közép-Európában a rendezés jogát. A pályázat indítója az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.), akik megnyerték az ügynek a Budapesti Műszaki Egyetemet, illetve Szentendre Város Önkormányzatának elvi támogatását.

A verseny 14 országból (Tajvantól az USÁ-n keresztül európai országokig) érkező résztvevői részére az ÉMI háromnapos tájékoztató workshopot szervezett. Az első napon, 2018. április 25-én a diákok megismerkedtek a verseny szabályaival, illetve lehetőséget kaptak a helyszín és egymás megismerésére. A találkozón a fiataloknak Kóbor Edit, a város protokollvezetője tartott előadást Szentendréről, a befogadó városról.

A nap végén a népes delegációt Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntötte a Városházán szervezett fogadáson. A polgármester beszédében kiemelte, hogy Szentendrén, a művészetek városában az építészeket is szívesen látjuk, hiszen az építészet is művészeti ág. Szentendre mindig is támogatta az úttörő jellegű elképzeléseket, megoldásokat, és a hagyományok megőrzése, tisztelete mellett modern, újra nyitott és környezettudatos város is.

Fotók: Paraszkay György

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.