Ugrás a tartalomhoz

Senior program a tankonyhában

Három héten át háromórás programokban a szentendrei idősklubok 34 vállalkozó szellemű „leányai” és „fiai” főzhettek egészséges ételeket az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályának új tankonyhájában.

Egészséges Városért Közalapítvány évek óta aktívan vesz részt az idősek egészséges táplálkozási programjában, együttműködésben munkatársaival. Az NNGYK-ban pilot jelleggel tartottak tankonyhai foglalkozásokat Prohászka Béla séf vezetésével, azzal a céllal, hogy az idős kori táplálkozáshoz korszerű ajánlásokat tudjanak adni. A program keretén belül batáta krémlevest, sütőtök krémlevest, sajt chipszet, csirkés rakott karalábét, almás túrós muffint és mandulás kekszgolyót készítettek a résztvevők a séf vezetésével, segítségével, tanácsaival. A sikeres főzést természetesen az elkészült finomságok elfogyasztása követte! 

  • Nagy élmény volt számunkra a közös főzés. Nagyon sok ötletre, technikára, fontos gyakorlati tudnivalókra tettünk szert, amit a mindennapokban hasznosítani tudunk. A főzés végén a résztvevők közösen elfogyasztották az elkészült egészséges ételeket. Számunkra a közös főzés maradandó élményt nyújtott, mindig szeretettel gondolunk az együtt töltött időre. Egy olyan rendezvényen vehettünk részt, ahol érezhettük, hogy törődnek az idős emberekkel. Köszönjük – mondta el Horváth Irénke, a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagja.

 

  • Felejthetetlen még az őszinte szeretet és egészségre nevelés gyakorlatias módszerekkel. Végre nem csak értelmesen bólogatva hallgattunk egy előadást, hanem kedvet kaptunk az egészséges főzéshez. Köszönjük a fáradozásaikat és szeretetüket! Az elképzelésük sikeres volt: megyek a piacra bevásárolni! – tette hozzá Gombosiné Császár Ágnes, a Kék Duna Nyugdíjas Klubból.

 

  • Élmény sütés-főzésben volt részünk, ami nekem – mint egyetlen férfi klubtagnak – különösen is nagy öröm volt, elhatározva, hogy az unokáim és szüleik részére ezentúl csak ezekből a receptekből fogok válogatni a heti rendszerességű családi főzésekhez – fejtegette dr. Bozsai Gábor. – Sokféle dietetikus előadást hallgattam már, sok mindent tudok, de szerintem a gyakorlati főzés, ami itt volt, az a legjobb! Tetszett az is, hogy ötleteket kaptunk ahhoz, hogyan lehet pl. egyforma méretű muffint készíteni vagy sajtchipszet. Érdekes volt a főzés-történet is.

 

  • Hálás szívvel mondunk köszönetet a Táplálkozástudományi Főosztály vezetőjének, Zentai Andreának, a munkánkat segítő egész csapatnak és Gerőcs Katalinnak, az Egészséges Városért Közalapítvány elnökének a programért!  Köszönet a kis csapat tagjainak is, ismét jó volt együtt!  – fogalmazott Boda Anikó a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság nevében.

Őszinte örömömre szolgál, hogy a váratlan lehetőséget ki tudtuk használni: nagyon gyorsan megszerveztük a részvételt. Köszönöm a klubvezetőknek és a vállalkozó szellemű séfeknek: méltó évzáró programot tudtunk prezentálni.

Az oldalon jelenleg 84 féle egészséges és könnyű étel elkészítési javaslata is megtalálható, amelyekből csak ízelítőiül néhányat sorolunk itt fel: hagymás krumplilángos tepsiben sütve; zellervagdalt; cukkinikrémleves; grillezett halfilé pórés sajtmártással, sütőtökös burgonyapürével

Jó és egészséges étvágyat kívánunk!

 

Gerőcs Katalin

További cikkeink a témában