Egészséges Városért Közalapítvány évek óta aktívan vesz részt az idősek egészséges táplálkozási programjában, együttműködésben munkatársaival. Az NNGYK-ban pilot jelleggel tartottak tankonyhai foglalkozásokat Prohászka Béla séf vezetésével, azzal a céllal, hogy az idős kori táplálkozáshoz korszerű ajánlásokat tudjanak adni. A program keretén belül batáta krémlevest, sütőtök krémlevest, sajt chipszet, csirkés rakott karalábét, almás túrós muffint és mandulás kekszgolyót készítettek a résztvevők a séf vezetésével, segítségével, tanácsaival. A sikeres főzést természetesen az elkészült finomságok elfogyasztása követte!
- Nagy élmény volt számunkra a közös főzés. Nagyon sok ötletre, technikára, fontos gyakorlati tudnivalókra tettünk szert, amit a mindennapokban hasznosítani tudunk. A főzés végén a résztvevők közösen elfogyasztották az elkészült egészséges ételeket. Számunkra a közös főzés maradandó élményt nyújtott, mindig szeretettel gondolunk az együtt töltött időre. Egy olyan rendezvényen vehettünk részt, ahol érezhettük, hogy törődnek az idős emberekkel. Köszönjük – mondta el Horváth Irénke, a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagja.
- Felejthetetlen még az őszinte szeretet és egészségre nevelés gyakorlatias módszerekkel. Végre nem csak értelmesen bólogatva hallgattunk egy előadást, hanem kedvet kaptunk az egészséges főzéshez. Köszönjük a fáradozásaikat és szeretetüket! Az elképzelésük sikeres volt: megyek a piacra bevásárolni! – tette hozzá Gombosiné Császár Ágnes, a Kék Duna Nyugdíjas Klubból.
- Élmény sütés-főzésben volt részünk, ami nekem – mint egyetlen férfi klubtagnak – különösen is nagy öröm volt, elhatározva, hogy az unokáim és szüleik részére ezentúl csak ezekből a receptekből fogok válogatni a heti rendszerességű családi főzésekhez – fejtegette dr. Bozsai Gábor. – Sokféle dietetikus előadást hallgattam már, sok mindent tudok, de szerintem a gyakorlati főzés, ami itt volt, az a legjobb! Tetszett az is, hogy ötleteket kaptunk ahhoz, hogyan lehet pl. egyforma méretű muffint készíteni vagy sajtchipszet. Érdekes volt a főzés-történet is.
- Hálás szívvel mondunk köszönetet a Táplálkozástudományi Főosztály vezetőjének, Zentai Andreának, a munkánkat segítő egész csapatnak és Gerőcs Katalinnak, az Egészséges Városért Közalapítvány elnökének a programért! Köszönet a kis csapat tagjainak is, ismét jó volt együtt! – fogalmazott Boda Anikó a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Társaság nevében.
Őszinte örömömre szolgál, hogy a váratlan lehetőséget ki tudtuk használni: nagyon gyorsan megszerveztük a részvételt. Köszönöm a klubvezetőknek és a vállalkozó szellemű séfeknek: méltó évzáró programot tudtunk prezentálni.
Az oldalon jelenleg 84 féle egészséges és könnyű étel elkészítési javaslata is megtalálható, amelyekből csak ízelítőiül néhányat sorolunk itt fel: hagymás krumplilángos tepsiben sütve; zellervagdalt; cukkinikrémleves; grillezett halfilé pórés sajtmártással, sütőtökös burgonyapürével.
Jó és egészséges étvágyat kívánunk!
Gerőcs Katalin