Ugrás a tartalomhoz

Segítséget kérni nem szégyen, bátorság!

„Együtt vagyunk a bajban, együtt is mászunk ki belőle” mottóval indul az egyelőre még bejegyzés alatt álló Szentendreiek Egymásért Egyesület. Céljuk, hogy élelmiszeradományokkal segítsenek azokon a szentendreieken, akik a járványhelyzet következtében nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és külső támogatásra szorulnak.

Baráti beszélgetéssel kezdődött

„A segíteni akarás egy baráti beszélgetésből indult, április elején” – mondja Drexler Zsuzsi, az egyesület elnöke. – „Mester Péterrel és Radványi Leventével beszélgettünk arról, hogy hány embert, családot fog ez a világjárvány nehéz helyzetbe sodorni, és mi, helyi vállalkozók, lakosok, miben tudnánk segíteni nekik.”

Az ötletelést tettek követték. Már április 10-én létrehoztak egy Facebook-csoportot Szentendreiek Egymásért néven, és közzétettek egy telefonszámot is, ahol a bajba jutottak segítséget tudnak kérni. Zsuzsi hangsúlyozza, hogy a segítségnyújtás anonim módon történik, regisztráció vagy bármiféle nyilvántartás nélkül. Ezt azért tartják fontosnak, mert olyan emberekről, családokról van szó, akik teljesen váratlanul, önhibájukon kívül veszítettek el mindennapi megélhetésüket, és kerültek kilátástalan helyzetbe, és veszélyben van akár a mindennapi étkezés lehetősége is.

„Egyet kell a most bajba jutott embereknek megérteniük: ebben a helyzetben nincsenek egyedül. Segítséget kérni nem szégyen, sőt bátorság! Együtt vagyunk a bajban, és együtt is mászunk ki belőle, ezért is választottuk ezt a mondatot egyesületünk mottójának” – mondja Zsuzsi.

A Szentendreiek Egymásért Egyesület jelenleg – a cikk megírása idején – bejegyzés alatt áll, még szükség van a polgármester jóváhagyására a névhasználathoz. Ha ez megtörténik, akkor tudnak bankszámlát nyitni, ahova a támogatók, akik szeretnének bekapcsolódni az egyesület karitatív munkájába, készpénzt tudnak utalni.

Növekvő támogatói kör

„Örömmel mondhatom, hogy a támogatóink száma napról napra nő. Barátok, családtagok, szomszédok, ismerős családok, helyi vállalkozók jelezték, hogy szeretnének részt venni a munkákban, akár melegétel-kiszállítással, akár az élelmiszercsomagok összekészítésével, a fuvarozásával. Mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen sokan érzik szívügyüknek a bajba jutottak megsegítését. Egyelőre tehát győzzük a feladatot. Az élelmiszercsomagokat a segítőinkkel állítjuk össze, ebbe a munkába bárki bekapcsolódhat” – magyarázza Zsuzsi.

Több helyi étterem és kifőzde is csatlakozott már hozzájuk. Nagy sikere van az éttermekkel közös kezdeményezésüknek, a „Szentendreiek Egymásért” pizzának. Aki az akcióhoz csatlakozott éttermektől, pizzériáktól rendel ilyen néven pizzát, az kettőt fizet ki 2490 Ft-ért, de csak az egyiket kapja meg, a másikat egy rászorulónak adják. A kifőzdék pedig melegételt ajánlottak fel több családnak, amit a segítőik visznek ki a megadott címre.

Az egyesület különböző tartalmú és mennyiségű élelmiszercsomagot állít össze. A tartalom attól függ, hogy hány személynek viszik, illetve, hogy van-e köztük gyermek. Friss gyümölcs mindig kerül a csomagba, sőt a születésnapos gyerekeket – egy helyi cukrász csapat felajánlásának köszönhetően – meglepetés tortával köszöntik.

Nemrégiben közös rajzpályázatot is hirdettek Szentendre Város Baleset-Megelőzési Bizottságával: általános iskolás gyerekeket kértek fel, hogy rajzolják le, hogyan hívnák fel a nagymamájuk, nagypapájuk figyelmét a közlekedési szabályok betartására. A beküldőket értékes nyereményekkel jutalmazzák majd.

Hosszú távra terveznek

Sok írás született már arról, hogy ez a váratlan és sokak számára egzisztenciális összeomlást jelentő helyzet a negatívumok mellett milyen pozitív változást hozhat a későbbiekben számunkra. Lehet, hogy az életünket már nem onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk. Talán sokan emlékezni fogunk a „leckére”, és az újonnan kialakult jó szokásainkat megtartjuk. Példa erre az egyesület is, akik működésüket a járványhelyzet megszűnése után sem akarják felfüggeszteni, mert szerintük mindig vannak, lesznek olyan szentendreiek, akik nehéz helyzetben élnek valamilyen ok miatt.

„Sokakban megfogalmazódhat a gondolat, hogy miért rakunk ebbe ennyi munkát, energiát, mit nyerünk mi ebből. Amikor látjuk a gyermekek könnytől csillogó szemét, mikor okostelefont viszünk nekik, hogy megoldódjon az otthoni tanulásuk, vagy a kétgyermekes család mosolyát, akik több hete nem jutottak gyümölcshöz, és most meglátják a gyümölcsökkel megrakott csomagot, az tényleg leírhatatlan. Sokkal többet kapunk mi ettől, mint valaha is gondoltuk volna, ezért folytatjuk a munkát a későbbiekben is” – zárta a beszélgetést az egyesület elnöke.

S mi, szentendrei lakosok drukkoljunk, hogy soha ne adják fel, és soha ne fogyjanak ki a támogatókból, mert a segítő kezekre mindig szükség van.

A rászorulók a „Szentendreiek Egymásért” Facebook-csoportban kérhetnek segítséget, illetve a 06 30 328 4486 telefonszámon

További cikkeink a témában