Ugrás a tartalomhoz

Programajánló szeptember 26- tól október 2-ig

Értékes, kicsit több elmélyülést igénylő programok várnak ránk a héten Szentendrén, és vidékén. De aki kíváncsi, azok előtt titkok, életutak, és fontos összefüggések tárulhatnak fel. Külön öröm, hogy egy szentendrei művésznek nyílik hamarosan kiállítása a Művészet Malomban.

Képtelenség

Pacsika Rudolf Szentendrén élő képzőművész kiállítása nyílik meg Képtelenség címmel a héten a Művészet Malomban. Pacsika művei gyakran a mindennapi élet tárgyai, csakhogy olyan részleteket emel ki belőlük, és kapcsol össze, ami egyedi viszonyt teremt közöttük, így azok túlmutatnak saját fizikai valóságukon. Az alkotások kimozdulnak a megszokott értelmezési keretükből meghökkentést keltve, amit a nemiségre utaló részletek csak tovább gerjesztenek. Mostani kiállítása munkamódszerébe, gondolkodásába kíván betekintést nyújtani néhány műegyüttes bemutatása által. A kiállítást Kukorelly Endre író, költő nyitja meg, az eseményen közreműködik DJ Galamb.

Helyszín: Művészet Malom, Szentendre, Bogdányi út 32. Időpont. 2022. szeptember 29. 18h

Fotó: https://pacsika.blog.hu/

Idősek világnapja a Skanzenben

Október első vasárnapján az idősek világnapja alkalmából rendhagyó programokkal készül a Skanzen csapata. Szeretnék, ha ez a nap az idős emberekről és az Ő tiszteletükről szólna, hiszen hasznos tagjai a társadalmunknak, és fontos lenne, hogy ők is azt érezzék, szükség van rájuk. Élettapasztalatuk és bölcsességük kíséri, építi és neveli a fiatal nemzedéket. Rájuk gondolva 9 és 17 óra között a múzeum egész területén szerveztek különféle meglepetésprogramokat.
Helyszín: Skanzen, Szentendre, Sztaravodai út 75. Időpont: 2022. október 2- 9-17h

?♡?♡? Julita ?♡?♡? /Pixabay

Apanetwork

Az est fő témája az apai és férfi szerepek változása lesz, Léder László pszichológus, az Apaakadémia megalapítójának vezetésével. A beszélgetésen szó lesz a változó nemi és szülői szerepekről, az otthoni munkavégzésről, a munka-magánélet egyensúlyáról, illetve gyermekeink nemi identitásának manapság kényes kérdéseiről is.
Az este célja pedig nem más, mint az apátlanság jelenségének visszaszorítása, egymás megerősítése sok nevetéssel és beszélgetéssel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ami az Apa Akadémia honlapján lehetséges.
Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7. Időpont: 2022. szeptember 28. 18h

Bereményi kalapja

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A Bereményi kalapja portréfilmben Tóth Barnabás kíséri és kérdezi végig Bereményit az életén. Talán azért épp ő, mert tíz évesen az Eldorádó című Bereményi-filmben épp ő alakította a gyerek Gézát.
Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre Dunakorzó 25. Időpont: 2022. szeptember 28. 20h

Fotó: magyar.film.hu

Ki volt Gorbacsov?

Zolcer János portré- és dokumentumfilmeket forgatott a XX. század meghatározó személyiségeiről és eseményeiről, így találkozott több alkalommal is a volt Szovjetunió utolsó vezetőjével a nemrégiben elhunyt Mihail Gorbacsovval, akit a barátjának mondhatott. Együtt látogattak el azon meghatározó politikusokhoz közös interjú készítése céljából, akikkel Gorbacsov a világpolitikát alakította: id. George Bushoz, Jasszer Arafathoz, Helmut Kohlhoz, Fidel Castrohoz és így tovább. Közös beszélgetéseikből kirajzolódott egy korszak, amit a chernobili atomkatasztrófa, a hidegháború vége, a Szovjetunió összeomlása és más nagy jelentőségű események jellemeznek. Zolcer János mostani budakalászi előadásában bemutatja Mihail Gorbacsovot mint politikust, aki egy világhatalom vezetőjeként befolyásolhatta ezeket a világtörténeti jelentőségű eseményeket és folyamatokat. És bemutatja a magánembert, aki parasztfiúból lett egy világhatalom elnöke, és aki imádta feleségét, Raiszát.
Helyszín: Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Szentendrei út 9. Időpont: 2022. szeptember 30. 19h

Gorbacsov és II. Erzsébet

Fotó: Ana Krach/Pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.