Ugrás a tartalomhoz

Programajánló október 24-31-ig

Igazán színvonalas programok, koncertek, őszi kézműveskedés, és jó filmek várják a szentendreieket a héten.

A Himalájánál magasabbra

A könyv Földes András barátjáról, az eltűnt hegymászóról szól. Az életrajzi könyvből megismerhetjük Erőss Zsolt életének történetét, aki a világ legmagasabb hegyeit mászta meg, első magyarként, a Csomolungmát.

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
Időpont: 2023. október 25. 18.00

Rollingram és Appa+cs

Hosszú idő után a Rollingram zenekar újult erővel a húrok közé csap az APPA+CS zenekarral együtt egy zúzós estén. Régóta nem voltak jelen a közéletben, de ez nem azt jelenti, hogy a lábukat lógatták. Új saját dalokkal is készültek, amelyek először itt hallhatóak, és amelyeket a megszokottól nagyobb lendülettel fognak megmutatni. Különösen nagy örömhír, hogy az APPA+CS zenekar ismét velük tart ezen a fergeteges estén!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. október 28. 20.00

Őszi kézműveskedés

A könyvtár az őszi szünetben is várja olvasóit, mindjárt hétfőn közös kézműveskedéssel is készülnek a gyermekkönyvtárban.

Helyszín: HBPMK, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. október 30. 11.00

Kollár-Klemencz Kamarazenekar

Az új lemez végre Szentendrén is bemutatkozik a Barlangban A folyó címmel, de a régi dalokat is eljátsszák majd. A folyó a Kollár-Klemencz Kamarazenekar sorrendben ötödik albuma, tudatos folytatása annak a minden természetben mélyre hatoló munkának, amit a dalszerző Kollár-Klemencz László az irodalomban is és a zenében is következetesen visz, és vezeti vissza a közönségét abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered. A klasszikus zenei, népzenei, világzenei zenészek az évek során maximálisan szervültek az állandóan új utakat kereső zenekarvezető változásainak állandóságához, s az így kialakult Kollár-Klemencz világ éppen annyira természeti, mint természetfeletti, éppen annyira hordozza a magyar kultúra nyomait, mint amennyire határok nélküli.

Helyszín: PMK Színházterem, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. október 27. 19.00

Cicaverzum – Paparazzi Filmklub

A Paparazzi Filmklubban leskelődünk, kutakodunk nagy filmalkotók, nagy színészek, nagy sztorik után. Nem erőszakosan persze, mint a Paparazzo Fellini Édes életében.  A diskurzust filmrendező vezeti, aki filmjeiben is inkább kérdezni szeret, mintsem kijelenteni. Ezúttal a Cicaverzum című filmben keresik mitől és miként válik egy film klasszikussá, alapvetéssé, vagy más megközelítésben, igazi művészetté. A Cicaverzumban a harmincéves Fáni (Törőcsik Franciska) menekül a szerelemtől, hiszen ha megtetszik neki egy férfi, azonnal a halálát vizionálja. Környezete hiába próbálja összehozni valakivel, ő inkább a magányt választja, és a munkájára koncentrál. Amikor egy napon egy rejtélyes fekete Macska kezd el udvarolni neki, akinek a búgó hangját (Patkós Márton) csak ő hallja, minden megváltozik. Fáni annyira a Macska hatása alá kerül, hogy azt is elhiszi, ez az igaz szerelem. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a manipulatív Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De vajon mit szól a “tündérmeséhez” Mihály (Polgár Csaba), a macska sármos gazdája?

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2023. október 25. 17.30

A hivatalos filmeken túl

Az egykori keleti blokk országainak „nemzeti mozijai” aligha ismeretlenek a világ filmkedvelői számára. A hidegháború idején kialakult kulturális megosztottság és konfliktusok ellenére Lengyelország, Magyarország, a volt Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia számos filmkészítője az 1950-es évektől az 1980-as évekig nemzetközi elismerésben részesült. Itthon és külföldön egyaránt kevésbé ismertek és ritkán láthatók a háború utáni Kelet-Európában a nagy állami játékfilmstúdiókon kívül zajló filmkészítés produktumai. A kiállítás bemutatja a háború utáni időszakban itthon létező filmkészítés és korai videós gyakorlat sokféleségét, és azon művészek és amatőrök, valamint profik munkáit, akik a korlátozások ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek mind önállóan, mind pedig kisebb, államilag finanszírozott amatőr filmklubok, fesztiválok és stúdiók támogatásával. A kiállítást megnyitja: Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező.

Bódy Gábor, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Fliegauf Benedek, Forgács Péter, Gazdag Gyula, Grunwalsky Ferenc, Hajas Tibor, Huszárik Zoltán, Igor Buharov és Ivan Buharov,Iványi Marcell, Jancsó Miklós, Jeles András, Kardos Sándor, Kovásznai György, Magyar Dezső, Maurer Dóra, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Szabó István, Szemző Tibor, Szentjóby Tamás, Tarr Béla, Tímár Péter, Tóth János

Helyszín: MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi út 32.

Időpont: 2023. október 26. 18.00

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.