Ugrás a tartalomhoz

Programajánló november 28-től december 5-ig

Nehéz lesz választani advent első hetében a gazdag programkínálatból. Több filmklubba is meghívást kaptak az alkotók, indul az Adventi vásár, és számtalan gyermekprogram adhat örömet a legkisebbeknek.

 

Adventi vásár Szentendrén 2023-ban is!

Szentendre varázslatos kis utcái, adventkor még varázslatosabbá válnak. A vásárt forraltbor illata járja át, ha szerencsénk van, fehérek a háztetők és a Duna-parton friss hó is ropoghat a lábunk alatt. Olyan gyönyörű a helyszín, hogy vásárlás, nézelődés közben szinte kedvenc karácsonyi filmünkben érezzük magunkat. Lesznek kézműves ékszerek, kozmetikumok, apró díszek, ajándéktárgyak, édességek, kedvességek. Na, és persze minden, ami nemcsak szemnek, de szájnak is ingere: forraltbor, ínyenc sajtok, pálinkák, kürtőskalács, kenyérlángos…

Helyszín: Szentendre Dumtsa Jenő utca

Nyitvatartás:  2023. december 2. – 2024. január 7. Hétfőtől csütörtökig 12:00-20:00 Péntektől vasárnapig: 10:00-21:00

Mesterjátszma – filmvetítés és közönségtalálkozó

Tóth Barnabás régóta várt filmje olyan váratlan fordulatokkal teli pszichothriller, amilyet a nézők magyar rendezőtől eddig még nem láthattak. A film után a rendezővel és a Mesterjátszma egyik főszereplőjével, Hajduk Károllyal találkozhatnak.

Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni az országot. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.
Időpont: 2023. 11. 30. 18:00

Gryllus Vilmos: Nótás mikulás

A Nótás Mikulás című előadásban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás- és Télapó-dalok. Az esten elhangzanak majd a karácsonyról, az újévről szóló a téli ünnepkörhöz tartozó rigmusok is, amelyeket kicsik és nagyok együtt énekelhetnek majd az alkotókkal.

„Nótás Mikulás, flótás, pikulás,
jön a sok jóval, hegedűszóval.
Csellón muzsikál, csizmám tele már,
mosolyog, hallgat, haza úgy ballag.”

Helyszín: HBMPK Színházterem, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. december 2. 11.00 és 15. 00

Téged megkérdeztek? – beszélgetés a részvételiségről

Téged megkérdeztek a parkolásról, a kerékpárútról, a lakóhelyed fejlesztéseiről? A Civil Kotta Egyesület szervezésében olyan témákat beszélhetnek végig szakértők és helyi városvezetők részvételével, amelyek mostanában foglalkoztatják a Szentendrén élőket. Kerékpárút, parkolás, közösségi ötletek – vajon elmondhatták az itt élők a véleményünket? Figyelembe is vették azokat? Együtt hozták meg a döntéseket? A Részvétel Hete alkalmából megtartott Közéleti Műhelyen egy-egy aktuális helyi ügy példáján keresztül érzékelhetjük, hogyan működik a részvételiség városunkban.

Helyszín: V8 konferenciaterme, Szentendre, Kálvária út 16/c

Időpont: 2023. november 30. 18.00

Semmelweis – filmvetítés és közönségtalálkozó

A vetítés után Koltai Lajos rendezővel és Nagy Katica, a film egyik főszereplőjével találkozhatnak az érdeklődők. Semmelweis Ignácra (Vecsei H Miklós) ma legendaként emlékezünk: mint bátor és tántoríthatatlan, tudásvággyal és igazságvággyal teli emberre. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották, mert kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége, és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Helyszín: P’Art Mozi, Duna korzó 22.

Időpont: 2023. december 1. 17.30

Adventi koszorú készítése

Várnak minden kreatív alkotni vágyó érdeklődőt egy adventi koszorú készítésre, melyet szakember segítségével készíthetnek el. A foglalkozáson minden kellék rendelkezésre áll, a már előre lekötött fenyős koszorúalap is. A koszorúk gyertyái fehér, zöld, piros, barna színűek lehetnek, kérik, hogy ezek színét jelezzék a jelentkezésnél. A foglalkozást Virágos Krisztina tartja, aki 25 éve virágkötő mesterként dolgozik, Szentendrén él és alkot. Több éve már találkozhattak vele és a munkáival karácsony idején a szentendrei piacon és a Barcsay Múzeum udvarán, valamint a Turinform Iroda kapualjában. Elsősorban felnőttek jelentkezését várják, de 12 évnél idősebb gyermekek is részt vehetnek a programon. A program díja: 12000 Ft. A jelentkezés rögzítése 20% előleg befizetésével történik (bankszámlaszám: 11600006-00000000-79086648, Virágos Krisztina), az összeg fennmaradó részét pedig a helyszínen, készpénzben kell kiegyenlíteni. A program az egész napos családi programok része, amelyről további információ itt olvasható: ITT

Helyszín: Tourinform Iroda, Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.

Időpont: 2023. december 3. 10.00 és 15.00

A Mikulás nyomában – Folt kvíz

A kvíz szezon következő állomásának témája a jó öreg Mikulás lesz!!! A szervezők várják azokat a csapatokat, akik ismerik a Mikulás igaz történetét, és még hisznek a csodákban. Talán még abban is, hogy elvihetik a főnyereményt! December 4-ig várják a nevező csapatok jelentkezését  ITT.

Helyszín: Folt Kávézó, Szentendre. Kucsera Ferenc u. 11.

Időpont: 2023. december 5. 20.00

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.